Hopp til hovedinnhold


Brannvernforeningen: Budsjett til bekymring

Norsk brannvernforening reagerer kraftig på at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap må nedbemanne og legge vekk en rekke tiltak som skulle styrke samfunnssikkerheten i sivil sektor. Dette skriver de på sine hjemmesider - brannvernforeningen.no.
- Vi reagerer med undring og uro på at DSB har vært offer for store budsjettkutt de siste årene. Riktignok sikret KrF nylig fem millioner kroner ekstra til direktoratet i Stortingets behandling av revidert budsjett. Men det har i beste fall en politisk signaleffekt, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening.
Samfunnssikkerhet har stått høyt på den politiske dagsordenen etter at Gjørv-kommisjonen påpekte svikt og mangler ved beredskapen etter terroranslagene 22. juli 2011. Av tiltak som skulle iverksettes for å øke samfunnssikkerheten, er langt fra alle på plass.
- Da er det merkelig at DSB tvinges til å nedbemanne og sette på vent en rekke tiltak som skulle styrke samfunnssikkerheten i sivil sektor, poengterer Søtorp.

Alvorlige konsekvenser

DSB har tidligere presentert en liste over tiltak som må legges vekk eller settes på vent. Det er blant annet pekt på at planlagte øvelser for nødetatene må avlyses eller nedskaleres. En styrking av Sivilforsvaret må settes på vent. Det samme gjelder et prosjekt for massevarsling med SMS til befolkningen. Budsjettkutt fører også til dårligere kontroll med kjemikalier som kan brukes til bomber og annen skade. Videre kan arbeidet med samlokalisering av politi, brann og helse i regionale nødsentraler bli forsinket.
- Dette er lite forenlig med samfunnsoppdraget som DSB er tildelt av regjeringen. En viktig del av dette oppdraget er å sørge for god beredskap og effektiv ulykkes- og krisehåndtering i sivil sektor, både nasjonalt, regionalt og lokalt, påpeker Søtorp.
Les hele innlegget her