Hopp til hovedinnhold


Brann og redning: Kortreist beredskap

Når nøden er størst, kommer brann- og redningsvesenet først, skriver Cecilie Daae, direktør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap i en kronikk i rbnett.no.
Når nøden er størst , kommer brann- og redningsvesenet først. Der andre nødetater strever med å være nær nok det som skjer når det skjer, møter mennesker i nød ofte dedikerte brannmannskaper med inngående lokalkunnskap. I diskusjonen om hvordan vi ruster oss for å forebygge og håndtere fremtidens utfordringer, har den kommunale og interkommunale brann- og redningstjenesten en helt avgjørende plass.
Fra 620 stasjoner har brann- og redningsvesenet kort vei til der folk bor, ferdes og trenger hjelp. Du finner brannressurser og materiell på flere enn 750 steder i Norge. 12 000 ansatte, 8 500 av dem på deltid, håndterer et bredt spekter av hendelser innen brannslokking, livreddende førstehjelp og teknisk redning. Brann- og redningsvesenet utførte akuttinnsats over 35 000 ganger landet rundt i 2016. I over 5 000 av tilfellene var innsatsen helseoppdrag, blant annet bistand eller støtte til spesialisthelsetjenesten gjennom utrykning med hjertestarter. Over 5 200 av utrykningene gjaldt innsats ved trafikkulykker.
Oppgavetypene- og mengden øker fra år til år, og kompleksiteten likeså. Klimaendringer, mer ekstremvær og flom, demografiske endringer, økt migrasjon og nye sikkerhetspolitiske utfordringer er noen av utviklingstrekkene som vil stille nye krav til forebygging og beredskap lokalt, regionalt og nasjonalt.
DSB jobber nå , tett sammen med blant annet fagmiljøene innen brann- og redning, med et program for å sikre kommunene og innbyggerne trygghet og sikkerhet levert av brann- og redningsvesenet også med fremtidens utfordringer. Mer samarbeid, økt kompetanse, sterkere fagmiljøer og risikobasert forebygging er sentrale stikkord for dette programmet, som vi kaller "Brannstigen".
Vi skal sammen med fagmiljøene revidere dimensjoneringsforskriften, som er det mest sentrale dokumentet vi har for etablering og drift av tilstedeværende lokal forebygging og beredskap i alle kommuner. Forskriften er menyen for hvordan kommuner, enten alene, eller aller helst i et samarbeid mellom mange kommuner, løser de brann- og redningstekniske oppgaver som vi alle forventer at de skal kunne løse for oss. Det handler om hvilke krav vi skal stille til ledelse, samarbeid, ressurser, kompetanse, vaktordninger, utrustning og kommunikasjon.
Det skal etableres en helt ny fagskole for brann- og redningspersonell, som erstatter dagens etatsutdanning med en åpen utdanning med mulighet for støtte gjennom Statens lånekasse for utdanning.  Høsten 2019 er fagskolen klar til å ta imot de første heltidsstudentene til en toårig utdanning .med omtrent like store deler teori og praksis, og et deltidsstudium som gir deltidsmannskapene den kompetansen de trenger.
Les hele kronikken hos rbnett.no