PedSAFE kan gjenkjenne alvorlig sykdom hos barn tidlig

Det er ønskelig at PedSAFE etter hvert også tas i bruk prehospitalt, skriver Sykepleien.

Illustrasjonsfoto: Thinkstock

I dag brukes PedSAFE av leger og sykepleiere på 19 av 21 barneavdelinger i Norge. Verktøyet er laget for å vurdere og oppdage alvorlig sykdom hos barn og unge.

Pediatric Systematic Assessment and communication For preventing Emergencies (PedSAFE) er et rammeverktøy som ble utviklet av leger og sykepleiere i samarbeid med Avdeling for forskning og utvikling på Akershus universitetssykehus (Ahus).

Verktøyet ble utviklet for at helsepersonell skulle bedre kompetansen i å systematisk vurdere og tidlig gjenkjenne alvorlig sykdom eller tilstand hos barn og ungdommer.

PedSAFE

PedSAFE-konseptet inkluderer teoretisk og praktisk trening i å vurdere etter ABCDE-algoritmen, kommunikasjonsverktøyet ISBAR og PEVS (se info lenger ned).

Flere internasjonale studier på ulike varianter av Pediatrisk tidlig varslingsskår (PEVS) har vist at slike verktøy kan forutsi flere timer i forkant hvilke pasienter som kan trenge intensivbehandling.

Når man bruker PEVS til å vurdere syke barn, får man en objektiv og strukturert vurdering av det syke barnet. Da blir sjansen større for å kunne gjenkjenne en alvorlig tilstand på et tidlig tidspunkt, uavhengig av erfaringsnivået til den som vurderer barnet.

En sentral del av PedSAFE er også jevnlige casetreninger. På Ahus avholdes disse ukentlig. Da øver leger og sykepleiere sammen på ABCDE-algoritmen og kommunikasjon ved hjelp av ISBAR.

Casetreningene er mindre omfattende, men også mer tilgjengelige, enn fullskala simuleringsøvelser. Casetrening har ABCDE og ISBAR som læringsmål. Treningene varer totalt 30 minutter og gjennomføres i barnemottak hver uke.

St. Olavs Hospital og Ahus har nå planer om et samarbeid om en eller flere studier der PEVS og RETTS-p sammenliknes i mottakssituasjoner.

Info: 

ABCDE: ABCDE-algoritmen er en mye brukt systematisk måte å vurdere pasientene på. Pasientene vurderes i rekkefølge etter følgende kategorier:

  • Airways (luftveier)
  • Breathing (respirasjon)
  • Circulation (sirkulasjon)
  • Disability (nevrologi)
  • Exposure (helkroppsundersøkelse)

PEVS: Selve skåringsverktøyet Pediatrisk tidlig varslingsskår. Pasientene får poeng i kategoriene respirasjon, sirkulasjon og adferd, som summeres til en total PEVS-skår.

ISBAR: En modell for kommunikasjon mellom helsepersonell i et behandlingsteam. ISBAR er et akronym og inneholder elementer som enhver samtale rundt pasienter bør inneholde:

  • Identify (identifiser): Presenter deg, din funksjon og avdeling, pasientens navn og fødselsdato.
  • Situation (situasjon): En presis beskrivelse av problemet.
  • Background (bakgrunn): Relevant og kortfattet informasjon om forhistorien/innleggelsesdiagnosen.
  • Assessment (vurdering): Respirasjonsfrekvens, puls, kapillærfylning, BT, PEVS er …
  • Recommendation (anbefaling): «Kan jeg gi barnet …?» «Hva vil du anbefale?» «Jeg vil at du skal komme nå!»

Les hele saken hos Sykepleien

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.