Hopp til hovedinnhold


Kvitter seg med tusenvis av nøkler

Nå blir hverdagen tryggere for innbyggere som får hjemmesykepleie i Bergen kommune.
Bergen kommune går nå i gang med å etablere elektronisk låssystem (eLås) hos innbyggere som får hjemmesykepleie eller har kommunal trygghetsalarm.
Totalt skal rundt 5.000 elektroniske låser installeres i løpet av de neste seks årene. Satsingen er en del av programmet Smart omsorg som skal bidra til bedre tjenester for innbyggerne og enklere arbeidshverdag for ansatte.
– Vi vil heller at hjemmesykepleien skal bruke tid på å gi innbyggere tjenester enn å finne frem nøkler, sier byråd for helse og omsorg, Vigdis Anita Gåskjenn.

Økt trygghet

Det nye systemet gjør at hjemmesykepleien kan bruke mobiltelefoner til å åpne dørene med. Bergen kommune har særlig vektlagt å ivareta innbyggernes sikkerhet i arbeidet med de nye elektroniske låsene.
Låsene er koblet mot en sikker datasone der bare autorisert helsepersonell kan logge seg på. Journalsystemet Profil danner grunnlaget for hvem i hjemmesykepleien som kan åpne hvilke dører og på hvilken vakt.
– Det blir tryggere for brukerne. Nå slipper vi bekymring for at nøkler skal komme på avveie, og vi kan begrense nøkkel-tilgangen bare til den som skal på besøk, sier Gåskjenn.
I dag er det en krevende nøkkel-logistikk for hjemmesykepleierne i Bergen. Ved dagens begynnelse og slutt må nøkler hentes og leveres på sonekontoret. I tillegg er det krevende når flere skal bruke samme nøkkel, og det tar mye tid å ordne opp dersom man har tatt med seg feil nøkkel.
Totalt har hjemmesykepleien i overkant av 3.000 brukere og kommunen har 1-4 nøkler til hver enkelt bolig, avhengig av hvilke typer tjenester den enkelte får. I tillegg har kommunen nøkler til 650 fellesdører.
Les mer om saken hos Bergen kommune