Hopp til hovedinnhold


Nå kan SOS Alarm raskt finne nødstedte – med en sms

SVERIGE: Nå skal SOS Alarm begynne å bruke telefonens gps-posisjon for å rekke fram i tide, skriver Computer Sweden

For at ambulanse- og redningstjenesten skal ta seg fram til en nødstedt i tide er et av de grunnleggende spørsmålene; hvor er du? Det er ikke alltid lett å svare på. En ulykke kan ha skjedd i skogen, eller personen som ringer inn kjenner ikke til stedet de ringer fra.
Nå kan SOS Alarm som har nødnummer 112 bruke telefonens GPS-funksjon for å finne rett sted. Først ute er Ørebro og omegn.
– Det som skjer er at vi automatisk sender ut et anrop via sms med en lenke. Via denne url-en godkjenner den som ringer at vi henter inn gps-posisjonen. Den informasjonen slås siden sammen med vårt lokaliseringsverktøy, sier Mattias Hindfelt, it-sjef på SOS Alarm.
I dag går omkring 80 prosent av alle nødsamtaler via mobiltelefoner, og de aller fleste av dem er via en smarttelefon. Mange tror at SOS Alarm kan se eksakt hvor en person befinner seg, som en amerikansk spionfilm, sier Mattias Hindfeldt. Slik er det altså ikke.

Automatisk posisjonering finnes

I et par år nå har det eksistert en annen teknologi som heter advanced mobile location, AML-teknikk, brukt av blant annet British Telecom. Den gjør det mulig for teleoperatører å automatisk sende informasjon omkring telefonens posisjon til SOS Alarm når noen ringer nødnummeret, selv uten internett-tilkobling.
Siden i fjor er alle Android-telefoner utrustet med AML. Google kallar den Emergency Location Service.
SOS Alarm har ønsket å bruke denne teknologien, men Datainspektionen och Post- och telestyrelsen (red. anm.: tilsvarende Datatilsynet og Post- og teletilsynet i Norge) har hittil sagt nei og spørsmålet utredes fremdeles. Myndighetene anser nemlig at den som ringer inn må være klar over at informasjonen deles. Å bare ringe 112 er ikke tilstrekkelig samtykke.
Å godkjenne å dele gps-data via sma er derimot ok, sier Hindfeldt.
– Forskjellen er at med ALM-teknologi skjer dette automatisk. Nå tvinger vi det i stedet fram med en sms, sier han.
Les mer om saken hos Computer Sweden