Hopp til hovedinnhold


Erfaringer fra fast-track hoftebrudd ved St. Olavs Hospital

Etter at man gikk over til fast track ved hoftebrudd i 2011, gikk gjennomsnittstiden til pasienten er på sengepost etter røntgen ned fra 4 timer til 19 minutter, forteller Lars Gunnar Johnsen på Traumatologi.no.

«Vår erfaring så langt etter seks år med denne modellen er at ambulansepersonell treffer med diagnosen ”hoftebrudd” i 95% av tilfellene. Der senere røntgen ikke avdekker hoftebrudd er det likevel stor sannsynlighet for at sykehusinnleggelse er indisert,» skriver Johnsen.
Fast track ved potensielt hoftebrudd sparer sykehuset for flere hundre timer i mottagelsen årlig og bidrar til effektiv skjerming av kognitivt særdeles sårbare pasienter der forvirring og delir er hyppig.
Eldre som utsettes for traumer en spesielt sårbar gruppe. En av de største gruppene eldre med traumer er hoftebruddspasienter.
Hvert år opereres ca 9000 pasienter med hoftebrudd i Norge. Gjennomsnittsalderen er 83 år. Tid har vist seg å være en særlig avgjørende faktor for postoperative komplikasjoner inklusive dødelighet.
I en nylig publisert studie fra England viser Morrissey et al at mortaliteten øker for hver time med forsinkelse til operasjon selv om dette ble signifikant først etter 24 timer.
Et forkortet sykdomsforløp gir økt sjanse for tidlig mobilisering og rehabilitering tilbake til pre-traume nivå, blant annet ved at en kan forebygge komplikasjoner som UVI, pneumoni og decubitus.
I mange tilfeller kan dette i sin tur være avgjørende for videre omsorgsnivå etter utskriving der valget kan stå mellom tilbake til hjemmet på sikt eller permanent sykehjemsplass hos en pasient som opprinnelig kom hjemmefra.
Les mer om saken hos NKT Traume