Hopp til hovedinnhold


Skeiv eller straight - og glad i mangfold? Bli med på Oslo Pride!

I fjor fikk politiet paradeprisen Oslo Pride med over 120 politiansatte og 60 uniformerte politifolk som deltakere. Fra ambulansetjenesten deltok en liten, men fin gjeng i rødt. 

I år vil de gjerne ha med deg også, og aller helst rødkledd i denne markeringen av aksept for at vi mennesker er mangfoldige og forskjellige.
Festivalen går fra fra 23. juni til søndag 2. juli, med selve paraden 1. juli.

Rekord i fjor

2016 ble året hvor alle rekorder ble slått. Tett opptil 30.000 stolte skeive, venner og familie deltok i paraden.
Litt av bakgrunnen kan stasjonsleder på Smestad, Tony Møller, fortelle om. Her er utdrag fra nyhetsbrevet hans denne uka:
«For de av dere som ikke husker hva som skjedde i Orlando, USA den 12. juni 2016 kan jeg fortelle at 50 mennesker ble skutt og drept fordi de var homofile. I solidaritet gikk vi i Oslo Pride Paraden noen uker etterpå, sammen med stolte politifolk, sykepleiere, politikere, kjendiser, mammaer, pappaer, sønner, døtre, straighte, skeive, transer, ja mildt sagt alt mellom himmel og jord.»
Møller trekker fram at fremdeles er det mange steder i verden er forbudt å være den man er, selv om det ikke skader noen andre: I Tsjetsjenia blir mennesker forfulgt, utsatt for vold og drept fordi de ønsker å dele livet med en av samme kjønn.
– I Norge er det 45 år siden vi fjernet straffeparagrafen som gjorde homofili til en straffbar handling, og det var først i 1978 det ble fjernet som en diagnose. Det er helt tilfeldig at jeg er norsk. Like tilfeldig skulle det vise seg at jeg siden jeg var 10-12 år kun ble forelsket og betatt av gutter.
Han føler at han har hatt flaks med fødeland.
– I dag deltok jeg på en stille markering utenfor Russlands Ambassade i Drammensveien sammen med organisasjonene Fri og Amnesty, min første «demo» på mine 37 år. En liten ting å gjøre for å vise solidaritet.
Til slutt har han en kjærlighetserklæring til stasjonsgjengen sin:
– Dyrk og sett pris på forskjellene deres, og ikke ta hverandre for gitt. Det er jo strengt tatt veldig tilfeldig at nettopp du er den du er og at du er en del av denne stasjonen akkurat her og nå.

Hele landet er velkomne

Tony og gjengen ønsker å legge til rette for at ambulansepersonell fra hele landet skal kunne gå sammen med dem i paraden den 1. juli.
– Vi vil gjerne ta litt mer plass enn i fjor.
Du vil finne mer informasjon på Facebook-siden her: Prehospitaltjeneste Oslo Pride.