Hopp til hovedinnhold


Bensinstasjon-ambulanser kan redde livet ditt

– Det er helt avgjørende for publikum at vi er der de er når de blir syke, sier Erik Bjørnstad til TV2.
På en bensinstasjon ved Skedsmovollen, like ved siden av E6, står en ambulanse parkert.
Ambulansesjåførene Erik Bjørnstad og Joakim Kjær vet hvor viktig tid er i akutte situasjoner.
– Ved de mest kritiske hendelsene er tid avgjørende. Hjernen tåler oksygenmangel dårlig. Den kan dø i løpet av de første 5-8 minuttene. Hvis vi er 15 minutter unna, er det alt for langt unna, sier Erik Bjørnstad.
Ved Oslo universitetssykehus så ambulansesjef Ola Borstad at befolkningen noen steder i distriktet måtte vente lenger på ambulansen enn andre. De besluttet derfor å starte med beredskapspunkter på bensinstasjoner.

Godt samarbeid

I dag er det beredskap på Grorud, Abildsø og Skedsmokorset. Innen sommeren blir det også beredskap på Stand og Vinterbro.
– Vi plasserer biler ut på steder som er strategisk viktige for å nå flere pasienter på kortere tid, enn det vi gjør fra ambulansestasjonene. Tidligere har det vært vanlig å rykke ut fra en av de 15 stasjonene, men noen av disse ligger sånn til at det tar for lang tid før ambulansen kommer. Vi har generelt sett hatt grei responstid, men det har vært for stor variasjon i området, og derfor har vi plassert ut ambulanser for å prøve å nå myndighetenes mål om en responstid på 12 minutter i tettbebygde strøk, sier ambulansesjef Ola Bjorstad.
Han forteller at de har et godt samarbeid med bensinstasjonene. Når publikum ser en ambulanse på en bensinstasjon, er den ikke der for å ha en pause, men den er i beredskap for å kunne rykke raskest mulig ut til pasientene.
– Vi har flere enkelttilfeller hvor vi har vært raskt fremme og hvor det har vært livavgjørende. Publikum i Oslo og Akershus får raskere ambulansen til seg når de har behov for det, sier ambulansesjef Ola Bjorstad.
Allerede et år etter det første beredskapspunktet ble opprettet, har ambulansetjenesten sett resultater. På hele tjenesten har de gjennomsnittlig forbedring på 20 prosent.
Les mer om saken hos TV2