Hopp til hovedinnhold


De øver på dukker for å klare skuddskadene

SVERIGE: Skuddskadde unge mennesker er ikke en uvanlig pasientkategori på svenske sykehus. På Sahlgrenska universitetssjukhuset i Gøteborg har man blitt tvunget til å tilpasse rutinene til en ny og brutal virkelighet, ifølge Sveriges Television.

Dødelig vold med skytevåpen øker i Sverige, konstaterer det kriminalforebyggende rådet forrige uke i en rapport. På Sahlgrenska er de dystre tallene ikke en nyhet. Kriminelle gjengoppgjør har ofte landet i akuttpersonellets hender.

Realistisk øvelse

En dag ringer nødtelefonen på akuttmottaket. Beskjeden fra ambulansen er kort og kvass: «Kvinne i 25-års alderen, skutt med minst to skudd, ved bevissthet, kommer inn om fem minutter».

Denne gangen er det en øvelse. En høyteknologisk dukke rulles inn med realistisk sminkede skader. Som på alle store sykehus øver man på akutte hendelser i en form for simulatortrening inspirert av flybransjen. Det nye er at man nå også trener på å håndtere skuddskader.

– Vi trenger å bli bedre, sier Eva-Corina Caragounis. – Disse pasientene dør i større utstrekning sammenlignet med andre pasienter.

Øvingen handler først og fremst om å få teamet til å samarbeide. Sykehuset er så stort at det ofte er første gang traumeteamet treffes, og da gjelder det at alle vet rollene sine.

Litt etter er øvelsen over. Pasienten er stabil og rulles i vei til operasjon. Personellet tar av seg munnbind og frakker og tørker svetten av pannen.

– Hun overlevde, sier øvingsleder Torben Nordahl Amoröe. – Vi har forsøkt å lage en så stressfylt og virkelighetstro situasjon som mulig.

Les mer om saken hos SVT.se