Hopp til hovedinnhold


Medisinstudent mener ambulansepersonell kan lære av Forsvaret

Medisinstudenten Sigurd Wisborg Blix kjørte rundt i Finnmark i juleferien med en hagleskutt svineribbe, for å teste ambulansepersonell, skriver NRK Finnmark.
Bakgrunn: Soldater ga bedre skadebehandling enn ambulansepersonell
– Det jeg har sett på er hvor god ambulanseutdanninga er på behandling av skuddskader og knivstikk, sier Sigurd Wisborg Blix, medisinstudent ved Universitetet i Tromsø.
Han forteller at det hele startet med at han gjennom egen ambulanseutdannelse undret seg over hvor god utdanninga er på behandling av skuddskader og knivstikk.
Han selv baserer dette på det han har lært i Forsvaret, hvor denne type skader omtrent er alt man øver på.

Testet personell med svineribbe

Blix testet 30 ambulansepersonell i Nord-Norge og 30 vernepliktige soldater. Han har brukt ei svineribbe, som er skutt med hagle på kloss hold, og studert hvor godt de forskjellige gruppene har behandlet et slikt type skuddsår.
– Det er en egen måte å bandasjere et slikt sår på. Det virker som om ambulansepersonell ikke har fått den riktige opplæringa, hatt mangelfull opplæring eller ikke hatt god nok trening. Kun 15 prosent klarte å gjennomføre behandlinga på en godkjent måte, sier Blix, og tilføyer:
– Ambulansearbeidere er raskere på å undersøke og finne skaden, men gjør ikke behandlinga av skuddskader like bra.

Ikke hverdagskost

Blix mener mye av årsaken ligger i at man skal kunne mye som ambulansepersonell, og at de tingene man jobber mye med blir man god på, mens skuddskader og knivstikk ikke er noe man ofte møter i jobben.
Han mener et kurs, inspirert av Forsvarets intensivkurs, kan være løsningen for ambulansepersonell. Kurset burdet vært tilpasset norske forhold, og skadebilder som man også finner i terroraksjoner og skoleskytinger.

Ikke overrasket

Lars-Jøran Andersson, avdelingsoverlege for ambulanseavdelinga på Universitetssykehuset i Nord-Norge, sier til NRK at det er positivt at det forskes på ambulansetjenesten, og at dette kan øke kvaliteten på arbeidet deres.
Han har ikke fått lest arbeidet til Blix, men lest et sammendrag over hva undersøkelsen går ut på og konklusjonen. Han synes ikke det er så rart at sanitetssoldater er flinkere på skudd- og stikkskader.
– Skudd- og stikkskader er sjeldent i Norge, men det er viktig at ambulansetjenesten kan håndtere dette på en god måte. Det er en rekke ting ambulansepersonellet skal håndtere og være god på, men det er klart noe vi kan lære her av Forsvaret.
Les mer om saken hos NRK