Hopp til hovedinnhold


Kan revolusjonere behandlingen av slag

En liten svensk mikrobølgehjelm kan snu opp ned på behandlingen av slagpasienter. Nå skal den testes ut i Norge. Og legene er entusiastiske, skriver NRK Rogaland.

– Det er helt vilt. Det vil revolusjonere slagbehandling.
Seksjonsoverlege Martin Kurz har ikke norsk som morsmål, men vet akkurat hvilke ord han skal bruke for å beskrive potensialet i den nye oppfinnelsen de akkurat har mottatt på Stavanger universitetssykehus (SUS).
Dette er fremdeles forskning, men den lille lette hjelmen kan føre til at tiden før en slagpasient får hjelp kan halveres. Og tid er det aller viktigste når noen har fått et slag.
– Det er forskjellen på liv og død. På å være på jobb eller være invalid, sier Kurz.
Hvis den lille hjelmen virker skiller så bra mellom propp eller blødning som resultatene så langt tyder på, kan behandlingen starte der pasienten er.
– Du sparer egentlig halvparten av tiden. Vi kan starte begandlingen med en gang vi er på stedet, ikke når vi har fraktet pasienten til sykehuset, sier akuttlege Nils Petter Oveland ved SUS.
Nå skal hjelmen testes ut på 1.500 norske pasienter med slagsymptomer. Disse pasientene vil bli testet med slaghjelmen, men vil også bli testet med en CT-maskin på vanlig måte når de kommer til sykehuset. Fasiten fra CT-maskinen vil bli brukt til å korrigere dataene fra hjelmen.
Forskningsprosjektet er et samarbeid mellom Chalmers universitet, Stavanger universitetsjukehus, Haukeland universitetssykehus og Statoil. Totalt seks hjelmer skal testes ut på Vestlandet og offshore.
Les mer om saken og se video hos NRK