Hopp til hovedinnhold


Mister akuttkirurgien i Odda

Med syv mot to stemmer vedtok styret i Helse Vest tirsdag å legge ned akuttkirurgien i Odda, skriver Dagens Medisin.
En rekke overleger ved Odda sjukehus har advart mot nedleggelse, og engasjementet er stort blant innbyggerne i Odda.
Avviser nedleggingsplaner
Herlof Nilssen, administrerende direktør i Helse Vest, startet med å si at dette har vært en omfattende prosess. I forrige uke gikk han inn for at akuttkirurgien bør legges ned, i tråd med styreflertallet i Helse Fonna.
– Min tilråding er ikke første skritt i å legge ned sykehuset i Odda. Odda sykehus skal videreføres og tilby spesialisthelsetjenester som er trygge og med god kvalitet, og som innbyggerne trenger ofte, mye og nært, sier Nilssen.
Han understreket samtidig at innbyggerne i Hardanger må bruke sykehuset dersom Helse Vest skal utvide det polikliniske tilbudet ved Norges minste sykehus. I dag er det cirka 11.000 innbyggerne som sokner til Odda sjukehus, men mange velger heller å dra til Voss, Bergen eller Haugesund.
Baard-Christian Schem, fagdirektør i Helse Vest, gjennomgikk prosjektrapporten om sykehuset. Han mener det ikke er realistisk at akuttkirurgi i Odda i fremtiden skal innfri kravene som blir stilt i Nasjonal sykehusplan og traumeplan.
– Her er det viktig å skille mellom personene og rammebetingelsene, sier Schem.
Viser til Nordfjord
Han viste også til at Helse Førde i 12 år har hatt lokalsykehuset uten akuttkirurgi uten at det har oppstått livstruende situasjoner.
Les mer om saken hos Dagens Medisin