Hopp til hovedinnhold


Nær ved å dø av sepsis - sendt hjem fra legevakta

SVERIGE: Etter at mannen ble sendt hjem fra legevakta i Lomma forverret tilstanden hans seg raskt. Ambulanse ble tilkalt og på sykehuset kunne legen konstatere at mannen hadde akutt og livstruende sepsis, skriver Sydsvenskan.
Det var i februar i fjor at en mann i 70-års-alderen søkte hjelp på Lomma vårdcentral. Han hadde symptomer på influensa som i kombinasjon med en tidligere astma gjorde at han pustet anstrengt.
Prøvene som ble tatt av legen viste at alt ikke sto bra til, og han ga mannen en antibiotikakur. Deretter ble han sendt hjem.
Noen timer senere forverret tilstanden hans seg dramatisk og han ble sendt med ambulanse til akuttmottaket i Lund. Der konstaterte man at han hadde lungebetennelse, alvorlig sepsis og nyresvikt.
I klagen/anmeldelsen om feil i behandlingen som har kommet inn til Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, skriver en pårørende at mannens tilstand var så akutt at ham måtte ligge i respirator og gjennomgå dialyse i flere uker.
Familien fikk beskjed om at mannen kanskje ikke kom til å overleve, men etter 13 uker kunne han reise hjem igjen.  Den pårørende mener at legens håndtering risikerte 70-åringens liv og helse, i og med at riktig behandling ikke ble iverksatt så raskt som mulig.
I sitt svar til klagen skriver Ivo at den behandlende legen på legevakta burde ha tatt flere prøver av mannen og at han burde ha vurdert å legge inn pasienten på sykehus.
I forbindelse med hendelsen gjorde Skånes universitetssjukhus, Sus, Lex Maria-anmeldelse (skrev avviksmelding) ettersom diagnosen av den alvorlige blodforgiftningen ble forsinket da mannen ble sendt hjem.
Legevakta svarte at man har endret rutinene når det gjelder akuttpasienter. Nå skal det måles oksygenmetning, respirasjonsfrekvens, og EKG skal alltid kontrolleres av leger ved slike undersøkelser.
Les mer om saken hos Sydsvenskan