Hopp til hovedinnhold


Eldre traumepasienter: Større skader og mindre marginer

Fysiologiske aldersforandringer i form av redusert lungefunksjon, hjertefunksjon, nyrefunksjon, hjernevolum og bentetthet, bidrar alle til at eldre pasienter har mindre marginer hvis de blir skadet, skriver Torsten Eken på NKT Traumes nettside, og referer fra et foredrag på BEST (Bedre og systematisk teamtrening) sitt nettverksmøte.

Deres fysiologiske responser på skade er også forskjellig fra yngre pasienter, så det blir vanskeligere å vurdere hvor skadet de er.
Det er viktig å huske på at dette kommer i tillegg til det de måtte ha av sykdommer før skaden. En “frisk” eldre traumepasient er dermed langt mer utsatt for å dø enn en yngre pasient som har samme skade.
Lavenergi som fall fra egen høyde - kan medføre alvorlig skade
Dette er tatt inn i Centers for Disease Control and Prevention’s Field Triage Guidelines fra 2011, der det understrekes at risiko for skade og død øker etter 55 års alder, at systolisk blodtrykk under 110 kan bety sjokk hos pasienter eldre enn 65 år, og at lavenergimekanismer som f.eks. fall fra egen høyde kan medføre alvorlig skade hos eldre pasienter.
Pasientmateriale fra Ullevål viser at en 60-åring med alvorlig skade (NISS 16 – New Injury Severity Score, en skala fra 1 til 75) uten fysiologiske funn ved innleggelse, har tre ganger så stor sannsynlighet for å dø som en 25-åring hvis alt annet var likt, mens sannsynligheten for at en 70-åring skulle dø var fem ganger så stor, for en 80-åring 14 ganger så stor, og for en 90-åring 42 ganger så stor som for 25-åringen – selv om ingen av dem hadde noen annen sykdom før skaden.
Vi fant at pasienter med mild systemsykdom (ASA 2) hadde opptil fem ganger så høy dødelighet som pasienter som var helt friske før skaden, mens pasienter med alvorlig systemsykdom (ASA 3) hadde opptil åtte ganger så høy dødelighet. Dette kom altså i tillegg til den økte dødeligheten som skyldtes alder.
Mer undertriage hos eldre pasienter
Det hadde vært fornuftig hvis vi var ekstra rause med å triagere eldre pasienter til å bli tatt imot med traumeteam når de kommer til sykehus. Dessverre er det ikke slik.
I en studie fra Stavanger så vi på triage i akuttmottaket. Vi fant at økende alder medførte en klar økning i sannsynlighet for undertriage, dvs. at eldre pasienter med alvorlig skade (NISS ≥16) i mindre grad ble tatt imot med traumeteam enn yngre pasienter med samme anatomiske skadegrad. Dette kom i tillegg til at det var større grad av undertriage etter fall, som jo er en vanlig skademekanisme hos eldre. I studien vår var alle som døde etter undertriagering eldre enn 66 år og hadde fall som skademekanisme.
Les hele innlegget hos NKT Traume