Dør av overdose like etter løslatelse

Like etter at de har gått ut porten fra norske fengsler har 123 mennesker tatt overdose og dødd. – Vi ble slått i bakken da vi så tallene, sier forsker bak ny studie til NRK Dokumentar.

En forskergruppe har nå undersøkt alle løslatelser fra fengsel i Norge i tidsrommet 2000–2015, totalt over 91.000 personer. Målet har vært å se på dødsfall i tiden etter at innsatte går ut fengselsporten.

Studien viser tydelig en kraftig opphopning i overdosedødsfall.

  • 123 personer har dødd av overdose i første uke etter løslatelse.
  • Mange av dem dør allerede i løpet av de tre første dagene
  • Totalt har 493 personer mistet livet av overdose i halvåret etter løslatelse i den undersøkte tidsperioden.
  • 85 % av alle dødsfall som skjer innen én uke etter løslatelse skyldes overdoser. Til sammenligning skyldes kun 0,7 % av alle dødsfall i Norge i 2015 overdose.

– Med vår forskning så ser vi at mange menneskeliv kan reddes hvis det settes inn gode tiltak mens innsatte er i fengsel, sier forsker Anne Bukten ved Senter for rus- og avhengighetsforskning (Seraf) ved Universitetet i Oslo.

Hun mener mye bra gjøres, men at det kan bli enda bedre om innsatsen startes tidligere og samarbeidet mellom fengsler og omsorgsapparatet fungerer godt.

– Det er ikke nok å ha en behandlingsavtale én til to uker etter løslatelse. Vi tenker at behandlingen og tiltak må implementeres forut for løslatelse, sier Bukten.

Les mer om saken hos NRK

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.