Hopp til hovedinnhold


De drar til syke – når ambulansen ikke gjør det

Antallet utrykninger med ambulanser har økt drastisk, men alle som ringer og varsler trenger ikke ambulanse. Derfor har en vurderingsbil blitt satt inn. Den drar på oppdrag som SOS Alarm vurderer som mindre alvorlige, skriver Sveriges Television

I snart et år har ambulansetjenesten i Umeå en såkalt vurderingsbil. En fullt utrustet ambulanse som drar på oppdrag som SOS Alarm vurderer som mindre alvorlige.

Ble satt inn da antall oppdrag økte

På akuttmottaket på Norrlands universitetssjukhus, NUS, har ambulansesykepleier Staffan Eriksson akkurat levert en pasient. Pasienten følte seg urolig og ved besøket gjorde Staffan en vurdering av at pasienten best kunne behandles på akuttmottaket. Fire-fem ganger om dagen rykker han ut med vurderingsbilen.

– Den er utrustet med alt som trengs for å kunne behandle livstruende tilstander. Bilen brukes også som forsterkning til ordinære ambulanser ved større ulykker, sier Staffan Erikson.

Men oftest drar den på oppdrag som SOS Alarm vurderer at det trengs en ambulanse til. I vurderingsbilen er en ambulansesykepleier. Den ble satt inn som et prøveforsøk i 2014 da antall ambulansoppdrag økte kraftig, og ble gjort permanent for et år siden.

”Viktigst å holde ambulansene ledige”

Vurderingsbilen rykker altså ut fire-fem ganger hver dag, alle dager. Hvert oppdrag tar omkring en time. Av de man besøker blir 40 prosent sendt til akuttmottaket, 40 prosent blir hjemme og 20 prosent blir rådet til å ta kontakt med primærhelsetjenesten.

Bara en håndfull ganger i året burde ambulansen vært sendt i stedet. I de tilfellene varsler Staffan Eriksson ambulansen og begynner den behandlingen som ambulansepersonellet skulle ha gjort.

– Det viktigste er at vi har lykkes med å holde ambulansene mer ledige og samtidig hjelpe flere mennesker, sier Staffan Eriksson.

Les mer om saken hos SVT.se