Hopp til hovedinnhold


Frustrasjon å Frøya: – Skal sørge for bedre dialog med St.Olavs

Frøyapolitikerne føler at de har stanget hodet i veggen i over to år i arbeidet med å sørge for et god ambulansetjeneste på Frøya. Nå lover Tor Åm at dialogen med St.Olavs Hospital skal bli mye bedre, ifølge Frøya.no.
Sentralisering av beredskapstjenester er ingen nyhet, og politireformen er ikke alene om å bekymre frøyapolitikerne. Reduksjonen i ambulansetjenesten har sjokkert politikerne, og de har krevd svar på hvilke vurderinger som ligger til grunn for at vekstkommunen Frøya får dårligere tjenester.
Det var dermed et kampklart kommunestyre som satt klar til å ta imot Tor Åm, samhandlingsdirektør på St. Olavs Hospital på torsdag.
- Vi er blitt møtt med arroganse når vi har uttrykt vår bekymring. Ingen har hatt forståelse for at vi er en kommune i enorm vekst, med risikofylte arbeidsplasser, mye tungtransport, lang vei til sykehus og at vi er svært sårbare fordi det kun er én vei ut hit. Og den veien har en tunnel. Det er jo selvsagt at vi må ha en god beredskapstjeneste, sa Kristin Reppe Storø (AP).
- Skal sikre lokal beredskap
Tor Åm gikk inn i rommet med en åpenhet som frøyapolitikerne satte stor pris på. Han tok imot kritikken, forsøkte å svare så godt han kunne, og viste at han hadde en viss forståelse av utfordringene som kommunen står overfor.
- Jeg lover her og nå at vi skal ta et skritt tilbake og sørge for bedre dialog i fremtiden. Vi skal selvsagt sikre at det er lokal beredskap her ute, men i tillegg så skal dere kunne spille på det sentraliserte tilbudet, sa Tor Åm, samhandlingsdirektør på St. Olavs Hospital.
Han innrømmet at det var mye som måtte ryddes opp i; spesielt i ambulansetilbudet til øyene utenfor fast-Frøya.
- Vi er veldig fornøyd med den båten som vi har en avtale med i dag. Den mener vi gir et godt tilbud. Men avtalen har egentlig gått ut på dato, og der har vi mye å rydde opp i, sa Åm.
Rulleringsordning
På fast-Frøya så handler utfordringene selvsagt om å ha en beredskap som er tilgjengelig og av høy kvalitet.
Problematikken handler litt om at det er såpass få oppdrag at det er vanskelig å sørge for at ambulansepersonellet har god nok trening med de ulike tilfellene. Dermed snakket Åm om muligheten til å få til en rulleringsordning.
- Det er morsom at du nå snakker om rulleringsordning. Det er et forslag som vi kom med for en tid tilbake, men som ble avvist. Jeg er glad for at du nå tar det opp, sa Kristin Reppe Storø.
Brannvesenet får ambulansens oppgaver
I tillegg til at reduksjonen i ambulanseberedskapen setter Frøya i en mer sårbar situasjon, så påvirker det også den kommunale brann- og redningstjenesten.
I tillegg til at de allerede har tatt over politioppgaver, så er de også ofte først på stedet og får ambulansepersonellets oppgaver.
- Vi bukes mye som «first responder» fordi ambulansen ikke kan komme, og dette krever jo kunnskaper som går litt utover brann- og redning sitt område. Dette er ikke noe særegent på Frøya, men en generell utvikling i landet, og det har store følger for tjenesten, sa Arvid Hammernes, brannsjef på Frøya.
- Dette er jo også en snikinnføring av utgifter som kommunen nå må ta. Hva koster det oss at politi og ambulanse flyttes lenger fra oss? Dette må vi følge med på, sa Kristin Reppe Storø (AP).
Les mer om saken hos Frøya.no