Hopp til hovedinnhold


Lå to timer i fjæra og ventet på ambulanse

75-åring falt i en bekk og pådro seg komplisert armbrudd, melder Adressa.
Hver torsdag samles mellom 2 og 20 turglade damer på Tautra. I dag var de åtte, da en av dem falt i en bekk og brakk arma.
- Det var både snø og is, litt ulendt og glatt og venninnen vår gled og falt stygt. Hun ble liggende, ute av stand til å røre seg, forteller Ingebjørg Vestrum som var i følget.
Ifølge Vestrum hadde den 75 år gamle venninnen sterke smerter.
- Hun klarte ikke sitte oppreist, så mens noen av oss ringte brannvesenet og AMK, prøvde andre å sørge for at hun hadde det best mulig. Vi la sitteunderlagene våre under henne, og yttertøyet vårt over henne, fortsetter Vestrum.
Jeg ringte AMK, fortalte hva som hadde skjedd, at venninnen vår trolig hadde brukket armen og hadde sterke smerter. Jeg fortalte at det var vanskelig å komme ned til oss, og spurte om det var mulig å få luftambulanse, men dette ble kontant avvist.

Avviste luftambulanse

- Vi sender ikke luftambulanse for et armbrudd, svarte damen.
- Kan dere sende ambulanse og båre da, spurte jeg og fikk til svar at det kunne de heller ikke gjøre. Vi fikk beskjed om å ta henne opp til veien, og selv sørge for at hun kom til lege.
Jeg forsøkte å argumentere med at hun ikke var i stand til å gå, at hun ikke klarte å sitte oppreist engang.
Damene hadde vært i kontakt med brannvesenet samtidig, og trodde at en enhet var på vei til dem. Så de ventet på dem. Det de ikke visste var at brannevesenet hadde fått beskjed om ikke å rykke ut til stedet.
Før AMK ringte en tredje gang hadde damene tilkalt en bonde med traktor. Hun kom først med en traktor som var for stor, men returnerte kort tid etterpå med en mindre traktor med henger og en madrass. Den klarte hun å kjøre helt ned til fjæra.
– Uten hjelp fra henne hadde de fått en lang, glatt og tung tur opp til ambulansen med båre. Det er nesten en kilometer å gå på snø og is, sier Åreskjold.
Da damene til slutt fikk beskjed om at ambulanse var på vei fra Stjørdal hadde det gått nesten to timer, siden første gang de ringte.

Beklager og vil ha dialog

- AMK Nord- Trøndelag beklager og er lei seg for den dårlige opplevelsen som pasient og turfølge gir uttrykk for til Adresseavisen. AMK Nord-Trøndelag ønsker å gå i dialog med de involverte slik at man i fellesskap kan gjennomgå hendelsen og se om det er vurderinger som vi burde ha gjort annerledes, sier avdelingsleder Bodil Margretehe Holm.
Les mer om saken hos Adressa