Hopp til hovedinnhold


Nye kvalitetsindikatorer om hjerte-og karsykdommer og bruk av tvangsmiddelvedtak

Det har vært en positiv utvikling fra 2014 til 2015 i antall pasienter med akutt hjerneslag som får behandling i slagenhet. Det er et godt resultat i internasjonal sammenheng. Bruk av tvangsmiddelvedtak i psykisk helsevern for voksne fremstår som stabil, skriver Helsedirektoratet.
Dette er noen av funnene blant de nye kvalitetsindikatorene som publiseres 23. februar. I alt publiseres seks indikatorer. Fem er eksisterende indikatorer om hjerte-og karsykdommer og en er ny om tvangsmiddelvedtak i psykisk helsevern for voksne.

Kvalitetsindikator for tvangsmiddelvedtak

Den nye indikatoren om bruk av tvangsmiddelvedtak skal kartlegge og vise bruken av tvangsmidler nasjonalt og i de ulike helseregionene. Det er et helsepolitisk mål å redusere og kvalitetssikre bruken av tvang i det psykiske helsevernet. Bruk av tvangsmidler er et svært inngripende virkemiddel som ikke kan benyttes i ordinær behandling, men kun i akutte situasjoner.

Kvalitetsindikatorer for hjerte- og karsykdommer

De fem kvalitetsindikatorene for hjerte- og karsykdommer viser god måloppnåelse i forhold til nasjonale retningslinjer. Det er imidlertid en del variasjon mellom helseforetakene.
Hjerneslag blir inndelt i to hovedgrupper, hvorav tre av indikatorene måler hjerneslag forårsaket av blodpropp (hjerneinfarkt). Den andre hovedgruppen er hjerneblødning.
Indikatoren som måler andel pasienter med akutt hjerneslag som er behandlet i slagenhet, viser en positiv utvikling fra 87,6 prosent i 2014 til 91,3 prosent i 2015, men det er betydelige variasjoner mellom sykehusene.  Ettersom slagenhetsbehandling er den viktigste enkeltfaktoren i behandling av slagpasienter, bør sykehus med lav prosentandel se på sine behandlingsrutiner og på kapasiteten ved slagenheten sin.
Kvalitetsindikatoren som måler andel pasienter med atrieflimmer utskrevet med blodfortynnende medikamenter (antikoagulasjonsbehandling) etter hjerneinfarkt, viser at det er en økning på 7,5 prosentpoeng fra 2014 til 2015. Dette er ønsket utvikling. Antikoagulasjonsbehandling reduserer risikoen for nye hjerneinfarkt hos pasienter med atrieflimmer.
Les hele saken her