Hopp til hovedinnhold


Nødnett-alarm virker ikke godt nok

Et feiltrykk på den nye nødnettradioen har forsinket utrykninger hos brannvesenet på Karmøy. Brannvesenet mener verdifull tid går tapt, skriver NRK Rogaland.
 

Den nye nødnettradioen likner en 20 år gammel mobiltelefon, har lang antenne, et display og noen knapper.
Trykker et av mannskapene på feil knapp når alarmen går, blir resten av vaktlaget ikke varslet. Avdelingsleder Ragnar Løfstrøm er frustrert over situasjonen.
– Alle deltidsmannskapene våre har en egen nødnettradio som henger i bukselinningen eller beltet. Denne går de med døgnet rundt både på fritiden og i sin vanlig jobb. Når alarmen går og de skal ta fram radioen for å sjekke hva som skjer, risikerer de å komme borti «Push to talk»-knappen.Gjør de det så stanser de utalarmeringen hos andre radioer som skulle ha blitt varslet, sier Løfstrøm.
 Hva synes du om dette?
– Det er for svakt. Med den teknologien som vi har i dag burde ikke dette kunne skje, sier Løfstrøm.
Men det har skjedd. Mange ganger. Konsekvensen er at vaktlagene mister verdifulle minutter, minutter som er viktige i forhold til å redde både liv og verdier. Det finnes i følge Løfstrøm heller ingen måte å oppdage at alarmen blir avblåst. Det første avviket skrev Karmøy brannvesen i november 2015. Løfstrøm har ikke oversikt over nøyaktig antall ganger utalarmeringen har sviktet som følge av dette, for avvik har han sluttet å skrive.
– Beskjeden fra Direktoratet for sammfunnssikkerhet og beredskap er at vi må akspetere at det er slik, sier Løfstrøm.
Les mer om saken hos NRK