Hopp til hovedinnhold


«Alt» var stengt da vesle Mina (3,5 mnd) måtte til sykehus med store pustevansker

Natt til lørdag holdt det på å gå helt galt for minstejenta til Kathrine Jakobsen og Jørn Tore Larsen. Under helgebesøket hos Kathrines foreldre i Korsfjord ble familiens minste brått mer og mer tungpustet, skriver Altaposten. 
– Man ønsker jo ikke å sette himmel og jord i bevegelse uten at det er noe, men her gikk det himla fort. Vi skjønte raskt at noe var veldig galt, forteller Kathrine.
– Ble gråbleik
Hun og mannen har i et innlegg omtalt hvordan de opplevde det da det gikk fra vondt til verre denne fredagskvelden.
– Vi tok først kontakt med Børre Andersen, deretter Wenche Andersen, sistnevnte er leder ved legevakta. Hun ga oss beskjed om å ikke drøye for lenge med å ringe etter hjelp. Vi prøvde flere triks for å gjøre det lettere for Mina å få puste, men ingenting hjalp. Til slutt ringte vi 113, og forklarte hva som sto på.
113-sentralen satte Kathrine i kontakt med legevakta i Alta. Her var det en turnuslege med begrensede geografikunnskaper som tok telefonen. Det tok derfor tid å «nå gjennom» med hvor mye det faktisk hastet å få gjort noe.
– Mina ble etter hvert gråbleik, hun slet skikkelig med å puste. Det var skikkelig ekkelt å være vitne til.
Også Jørn Tore synes situasjonen var tung:
– Jeg ble redd, var helt sikker på at det skulle gå galt. Ungen var jo grå! Det var helt forferdelig å se. Jeg har aldri følt meg så udugelig før. Jeg måtte bare ta vare på hun andre lilletøtta vår, Thalina, og etter beste evne holde maska. Men du har ikke mye å stille opp med når ungen ikke får luft, du blir ganske rådløs.
Alt var stengt
Etter å ha fått forståelse for hvor alvorlig situasjonen var ble det klart at vesle Mina trengte akutt hjelp, og at hun måtte til sykehus.
Det ikke-eksisterende sykehustilbudet i Alta var dermed til lite hjelp.
– Det var først snakk om å hente henne med Sea King-helikopter, men det var for dårlig sikt til at de kunne ta av. Dernest var det snakk om å få henne via Alta med ambulansefly til Tromsø eller Hammerfest, men det lot seg ikke gjøre fordi flyplassene i Hammerfest og Tromsø var stengt. Ambulansebil til Hammerfest var heller ikke aktuelt, for Sennalandet var stengt. Jeg ble hysterisk inni meg da vi fikk vite dette, forteller Kathrine.
– Til slutt kom det fram at legeskyssbåt fra Øksfjord kunne hente oss, for så å frakte oss til Hammerfest. Men det ville ta tid, forklarer Jakobsen.
Les det hele på altaposten.no