Hopp til hovedinnhold


DNK-ledelsen godkjente indisk tilgang til deler av systemet

Ledelsen i Direktoratet for nødnett (DNK) godkjente at deler av underleverandørens nettverk skulle driftes fra India. Direktoratet kan ha brutt sikkerhetsloven, ifølge NRK Norge.

Siste på NRK: Broadnet flytter all IT-drift fra India til Norge Broadnet er nå under etterforskning av Politiets sikkerhetstjeneste.
Bakgrunn: Driftet Nødnett ulovlig fra India
Pressemelding fra DNK: – Vi ser alvorlig på saken
Nødnettskandalen er i ferd med å bli en hodepine for flere myndighetspersoner. Etter det NRK erfarer jobbes det intenst får å finne ut hvor store sikkerhetshull som finnes i nettet.
Nå viser det seg at direktoratet godkjente at det såkalte IP-nettet hos underleverandøren skulle driftes fra India, selv om de stilte krav til at selve linjene i nettet skulle driftes fra Norge.
– Vi ville ikke anbefalt at de sa ja til at IP-nett ble driftet fra India, hvis de hadde tatt kontakt oss, sier en sentral kilde til NRK som jobber med sikkerhet hos myndighetene. Kilden utelukker ikke at også direktoratet har brutt Sikkerhetsloven.
Les også: Underleverandør nekter for Nødnett-lovbrudd
Spørsmålet er om også tilganger til IP-nettet er i strid med sikkerhetsloven. Disse tilgangene skal ha gitt indiske IT-arbeidere tilgang til deler av systemene i nødnettet for å kunne rette opp feil.
NRK har vært i kontakt med sikkerhetseksperter som har jobbet med nødnettet. De sier at man kunne gjort betydelig skade fra India med tilgang til IP-nettet. De tekniske løsningene i Broadnet gjør at den som har slik tilgang, har såkalt «vide tilganger» til store deler av systemet.
Mer: Nødnettskandalen kan havne hos PST

Godkjente tilgang

Direktoratet vedgår at de ble orientert om at Broadnet sitt IP-nett skulle driftes fra India. De mener imidlertid at tilgangen ikke kunne føre til brudd i dekningen.
Les mer om saken hos NRK