Hopp til hovedinnhold


Svenske politikere krever lynrask lovendring etter nei til Nalokson

Legemiddelverket sier nei til nesesprayen Nalokson som kan redde mennesker som har tatt en overdose. Nå må folkehelseminister Gabriel Wikström (S) endre loven, sier flere politikere, ifølge SVT.se.

I Sverige finnes medisinen i dag bare hos ambulanspersonell og i akuttmottak – og i forrige uke avslo Läkemedelsverket søknader fra Stockholm og Skåne som vil skrive ut nesesprayen i rusomsorgen.

Ifølge Läkemedelsverket må loven endres for at man skal kunne godkjenne legemiddelet.

– I dag har vi ikke mulighet innenfor rammene til legemiddellovgivningen å dele ut legemidler til personer som ikke er helseutdannet i høyrisikoindividers nærhet, sier  Marie Gårdmark, som er direktør på området Tillstånd vid Läkemedelsverket til Aftonbladet.

Har majoritet i Riksdagen

– Om det er loven det er noe feil ved så er det veldig enkelt å endre den lynraskt. Hver uke dør mennesker, samtidig som det finnes en behandling som kan redde liv, sier Anders W Jonsson.

Også Karin Rågsjö, helsepolitisk talsperson for Vänsterpartiet, ønsker en rask lovendring.

– Folkehelseminister Gabriel Wikström burde ha vært proaktiv og bedt om et møte med Läkemedelsverket for å se hvordan man sammen kan finne et lovforslag som kan løse dette.

Ifølge flere personer som SVT Nyheter har snakket med er det enighet i riksdagens helsekomité i Nalokson-spørsmålet. Et lovforslag vil bli stemt gjennom med bred majoritet.

Dette spørsmålet har altså en unik posisjons i svensk narkotikapolitisk debatt, og er et av de få spørsmålene hvor svorne fiender er enige.

– Usetter livreddende innsats

Socialstyrelsen holder nå på med en nasjonal handlingsplan for å motvirke den narkotikarelaterte dødeligheten som er rekordhøy.  

Hvert år dør cirka 800 mennesker i Sverige, og 70 prosent av dem som dør har en eller annen type av opioid i kroppen. Teoretisk sett kunne de vært reddet om noen i nærheten hadde hatt tilgang til Nalokson.

Les mer om saken hos SVT.se og hos Aftonbladet