Hopp til hovedinnhold


Sykehusaksjonen og hjerteinfarktbehandling

Et fremtidig PCI-senter på Innlandet er ikke utopi, det er ønsket fra mange, skriver anestesilege og luftambulanselege Dag Frode Kjernlie i et innlegg i Oppland Arbeiderblad.
Utviklingen de siste årene gjør et PCI-senter enda mer aktuelt. Nytt er at pasienter med mindre alvorlige infarkt sannsynligvis profiterer på raskere utblokking. Videre har det vist seg at eldre pasienter (over 80 år) har større nytte av utblokking enn man tidligere antok. Det er også nylig dokumentert at dersom et helseforetak, som SI, ikke selv har et PCI-tilbud lokalt, så er det mange pasienter som aldri får tilbud om denne viktige behandlingen.

I motsetning til tidligere betyr nærhet til lokalsykehuset ved livstruende hjerteinfarkt lite. Nærhet til ambulanse/luftambulanse eller PCI-senter er langt viktigere. Pasientene får nå livsviktig primærbehandling i ambulansene, samt ved sykehus i Oslo eller Trondheim. Problemet er at det er langt til Oslo (130 – 185 km) fra Mjøsbyene, og tilstanden er ekstremt tidskritisk.

Ambulansene er ikke «små sykehus», men de kan starte meget avansert behandling, eksempelvis med opp til fem forskjellige blodfortynnende medikamenter. I dag har anestesileger (luftambulanseleger) like mye å gjøre med disse pasientene i akuttfasen som indremedisinerne ved lokalsykehuset, ved at vi involveres i lange transporter. Derfor tillater vi oss å ha meninger. Vi påstår ikke at pasientene får dårlig behandling i dag, men vi ser klart at systemene kan bli bedre, og mener vi bør ha ambisjoner om «det beste». Det er NÅ vi legger til rette for behandlingstilbudet om 8-10-12 år.

Befolkningsgrunnlaget for et PCI-senter på Innlandet er stort nok. Trekker vi fra pasienter helt i nord og sør som får raskere tilbud i Trondheim og Oslo, så står vi igjen med 300.000 innbyggere. Innen 10 -20 år vil innbyggertallet ha økt betydelig, og med eldrebølgen vil vi få langt større pasientgrunnlag både når det gjelder hjerteinfarkt og hjerneslag.

Det er relevant å sammenlikne Innlandet med vår naboregion i Sverige, Värmland, med 300.000 innbyggere. Tidligere var nærmeste PCI-tilbud i Ørebro, 100km fra regionssenteret Karlstad. I 2006 opprettet man et PCI-senter i Karlstad, og samlet hjerteinfarktbehandlingen der. Dødeligheten ved hjerteinfarkt i Värmland sank betydelig. Med samme befolkningsgrunnlag som på Innlandet utfører de årlig 800 PCI-behandlinger (hvorav 180 – 200 ved såkalte «livstruende infarkt») og 1.500 kontrastundersøkelser av hjertets blodårer. Det er langt over internasjonale minstekrav, og de dokumenterer meget gode resultater.

Norge har 7 PCI-sentre. Sverige har 30. I Sverige har man altså valgt en desentralisert PCI-struktur, nettopp fordi avstand og tid til PCI betyr mye, og at mange flere pasienter får tilbudet når det finnes lokalt. I Norge er det noen få steder som er aktuelle for fremtidige PCI-sentre, bla Innlandet og Bodø. I Bodø har befolkningen nylig arrangert fakkeltog med krav om PCI-senter.

Et PCI-senter vil i betydelig grad benytte samme utstyr og kompetanse som et hjerneslagsenter. Med et PCI-senter stiger sjansene også for et avansert hjerneslagsenter, og omvendt. Utstyret og kompetansen kan også brukes ved andre tilstander som livstruende blødninger (eks. blødende magesår) og traumer.

Les hele innlegget i Oppland Arbeiderblad