Hopp til hovedinnhold


– Reduksjonen er verre enn jeg hadde sett for meg

Men helse- og omsorgssjefen sier han ikke har grunnlag for å kalle ambulansesituasjonen uforsvarlig, ifølge Vesterålen Online.
Bakgrunn:  – Beredskapen i Norge er på full fart nedoverbakke
Les også: – Ambulansen må i drift umiddelbart og Ambulanse for de store anledninger
Helse- og omsorgssjef Sture Jacobsen orienterte torsdag formannskapet om ambulansesituasjonen i Sortland.
– Det har lenge vært mye turbulens rundt samtidighetskonflikter for ambulansene. Det spisset seg da ansatterepresentanter ved Nordlandssykehuset forlangte at saken ble tatt opp til ny behandling, uten at saken ble endret: Vedtaket fra den første ambulanseplan ble stående, startet han med å fortelle.
Prehospital ledelse: – Samtidighetskonflikter er en del av hverdagen i akuttmedisin

Transportbil kjøpt inn

Den nye ambulanseplanen ble iverksatt 1. januar i år. De viktigste tiltakene som er gjort, er at Sortland har gått fra to ambulanser til én.
– Det er også blitt redusert bemanning på en ambulanse i Hadsel. Noe som ikke står i ambulanseplanen, men som også har betydning, er at man har innført en hvit ambulanse/transportbil i Hadsel. De pasientene som bare trenger transport, kjøres i den bilen, hovedsakelig fra sykehuset og ut til institusjoner. Det er også blitt kjøpt inn en ny ambulanse til Stokmarknes med plass til to bårer i, sa Jacobsen.

Sju avvik

Det er likevel allerede i januar blitt meldt inn en del avvik.
– Det er en sterk reduksjon av beredskapen, verre enn jeg hadde sett for meg da planen ble vedtatt. Men jeg har ikke grunnlag for å si at situasjonen er uforsvarlig. Ingen episoder har vært av en slik art foreløpig, sa helse- og omsorgssjefen og orienterte om sju avvik hittil i januar:
Les mer om saken hos Vesterålen Online