Hopp til hovedinnhold


Forsvaret lar milliardhelikoptre stå ubrukt

Frykter at de ikke tåler parkering på kystvaktfartøy i dårlig vær, ifølge Aftenposten.

Les også i Aftenposten: Helikoptermangel svekker Kystvakten og muligheten for å drive redningsarbeid i nordområdene svekkes kraftig.
Skandalene synes aldri å ta slutt for Forsvarets nye helikoptre av typen NH90. Det er 16 år siden Norge bestilte 14 stykker, til kystvaktskip og fregatter.
I Norge brukes  seks NH90 kun til prøveflyvning, 16 år etter at 14 slike helikoptre ble bestilt og ni år etter at de skulle vært i full tjeneste.
For kystvaktskipene er helikoptre avgjørende for effektivt fiskerioppsyn. For fregattene er de avgjørende for effektiv ubåtjakt.
Nå har norske kystvaktskip vært uten helikopter i to år, som følge av at utslitte Lynx-helikoptre ble pensjonert.
Fregattene har ikke seilt med helikoptre i det hele tatt.
Forsvarsdepartementet sier at NH90-helikoptrene, til en pris av syv milliarder kroner, kan brukes som planlagt først i 2020–2022.
16 år etter at de ble bestilt har Norge til sammen mottatt seks av 14 helikoptre, som enten brukes til øvelsesflyvning eller som står på bakken og venter på utbedringer.

Så kom problemet med dårlig vær

Det var avisen Kyst og Fjord som for vå dager siden avslørte at de seks helikoptrene Norge har mottatt siden 2011, i uferdige utgaver, ikke brukes til det de skal brukes til.
Forklaring: Problemer ved dårlig vær.
Ifølge Kyst og Fjord skyldes situasjonen begrensninger som den italienske helikopterprodusenten NH Industries har lagt på bruken.
– Det betyr enkelt og greit at vi ikke kan ta det med til havs, sier kystvaktsjef Sverre Engeness til avisen.
Beslutningen om at helikopterne ikke kan brukes er særnorsk. Andre land som har mottatt samme utgave av NH90, har for lengst tatt dem i bruk.

Les mer om saken hos Aftenposten