Hopp til hovedinnhold


Brannbiler brukes som ambulanser

Stadig oftere opplever Hedmarken brannvesen å få såkalte ambulanseoppdrag, melder Hamar Arbeiderblad.
Søndag kveld postet Hedmarken brannvesen følgende melding på sin Twitter-profil:
– Brannlaget i Hamar kjører anestesilege og utstyr til pasient i mangel av ambulanse. Driver også gjenopplivning sammen med helsepersonell, står det i meldingen.
Brannsjef i Hedmarken brannvesen, Geir Maller, forklarer oppdraget.
– Det startet som et vanlig transportoppdrag av anestesilege fra sykehuset, men brannlaget bidro også med hjertestarter. Sånne oppdrag kan vi for eksempel få om ambulansen er langt unna, sier Maller.
Ved hjertestans sendes det alltid to ambulanser. Én drar direkte til stedet, mens den andre tar med anestesilege. Det var den siste jobben Hedmarken brannvesen fikk i helgen.

Stadig flere

Maller forteller at brannvesenet er utstyrt med hjertestartere for å sørge for sikkerheten til egne mannskaper. Han sier også at brannvesenet på Hedmarken har fått flere såkalte ambulanseoppdrag enn de har hatt tidligere.
– Det blir flere og flere. I 2016 hadde vi 24 sånne oppdrag. Det er en svak økning. Vi får som regel en forespørsel fra AMK-sentralen om vi har mulighet til å ta slike oppdrag, forteller han.
Selv om det ikke er en del av hovedoppgavene til brannmannskapene, vil de gjøre det de kan for å bidra i slike situasjoner, forteller Maller.
– Vi vil hjelpe de som trenger hjelp, og vi reiser ut og gjør jobben så bra vi kan, sier han.
Les mer om saken hos Hamar Arbeiderblad