Hopp til hovedinnhold


Norsk studie av intensivpasienter: Legene undervurderte pusteproblemene

Forskerne ble overrasket over forskjellen mellom respirator-pasientenes egen opplevelse av pustevansker og legenes og sykepleiernes bedømming, skriver Dagens Medisin.
Det viser forskningen til Hege Selnes Haugdahl, som disputerte ved Det helsevitenskapelige fakultet, Universitetet i Tromsø (UiT) i fjor. Studien er publisert i American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.
I studien har 100 intensivpasienter på respirator angitt opplevelsen av tung pust på en skala fra 0-10, og den samme vurderingen har også sykepleiere og leger gjort. Ifølge Haugdahl, som er forskningsrådgiver og intensivsykepleier ved Sykehuset i Levanger, er det første gang en slik studie er blitt gjennomført.
Ifølge UiT fant hun at både sykepleierne og legene vurderte pasientens pusteproblemer helt annerledes enn pasienten selv; Da pasientene mente problemene lå på nivå 5 på skalaen, hadde helsepersonell vurdert det som nivå 2.
Mangler tester
– Dette er en større differanse enn antatt. Spesielt er det overraskende at sykepleierne, som er mye sammen med pasienten og kjenner tilstanden, har en slik feilmargin, sier Haugdahl på nettsiden til Universitetet i Tromsø.
Hun mener funnene er viktige og viser til studier som har sett en sammenheng mellom pustebesvær og posttraumatisk stress.
Les mer om saken hos Dagens Medisin