Hopp til hovedinnhold


Tilsyn med blodforgiftning: 11 av 11 undersøkte sykehus bryter loven

Sjansene for å overleve svekkes for hver time behandlingen av blodforgiftning utsettes. Men nesten ingen sykehus sikrer alle pasientene rask nok behandling, skriver VG.
Les også: Sepsis oppdages ofte seint
Mer: Lær deg nye sepsiskriterier
– Det er alvorlig når pasienter som har en så alvorlig sykdom ikke får behandling tidlig nok. Vi vet at dødeligheten øker med syv prosent for hver time, og vi vet at det er mulig å nå målene som sykehusene har satt, sier Helga Arianson, fylkeslege i Hordaland til VG.
Nordlandssykehuset: Krafttak mot sepsis og Sepsisprosjekt gir resultater over all forventning
Helse Vest: To av tre med sepsis får ikke behandlingen de skal ha
Samtlige sykehus som er undersøkt av sine respektive fylkesleger bryter reglene for behandling av den alvorlige sykdomstilstanden på minst ett punkt. Flere av sykehusene bryter loven på flere punkter.

– Finner noe alle steder

Blodforgiftning er både en vanlig og dødelig sykdomstilstand. Det er avgjørende at pasienter med blodforgiftning får antibiotikabehandling så raskt som mulig.
På nettopp dette punktet svikter ti av de elleve sykehusene. Ved Helse Bergen og Helse Fonna gjelder dette også for flertallet av pasientene.
Sykehuset Telemark er det eneste som ikke har fått påvist uforsvarlig behandling på dette punktet. Ved dette sykehuset viser imidlertid fylkeslegen i Telemark til flere svakheter ved journalføringen, som også utgjør et brudd på loven.
– Vi finner noe å forbedre alle steder. Det er så langt ingen som fullt ut når de nasjonale målene for behandling. Det viktigste er at antibiotika- og væskebehandling skal starte innen én time. Mange får ikke startet denne behandlingen tidlig nok, sier Arianson.
Les mer om saken hos VG
Flere saker om sepsis: 71 prosent av sepsis-tilfellene oppstod under behandling