Hopp til hovedinnhold


– Behov for bedre oppfølgingsrutiner av pasienter med rusforgiftning

Antallet som kommer tilbake til legevakten med ny rusforgiftning i løpet av en uke er høyt, og viser at det er viktig å følge opp pasientene. Det kommer frem i en ny doktorgrad fra UiO, ifølge Dagens Medisin.

En ny doktorgradsavhandling fra det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo undersøker om behandlingen av pasienter med rusmiddelforgiftning på legevakt i Oslo er god nok.
I tillegg ble oppfølgingsrutinene av pasientene undersøkt, og hva som skjedde med pasientene i etterkant av innleggelsen på legevakten.
God nok behandling
Doktorgradsstipendiat Odd Martin Vallersnes ved institutt for helse og samfunn ved UiO, som står bak avhandlingen, sier det er spesielt for Oslo at så mange med rusforgiftning blir behandlet på legevakten, mens de andre steder i landet ofte blir sendt rett til sykehus.
– Vi fant ut at behandlingen på legevakten er god nok. Nærmest ingen kom tilbake med behov for ytterligere behandling av den samme forgiftningen, og ingen pasienter døde av uoppdagede tilstander. Likevel er det oppsiktsvekkende at ni prosent kom tilbake med ny rusforgiftning i løpet av en uke, sier Vallersnes.
Ti prosent henvist
Når antallet som kommer tilbake med en ny rusforgiftning er høyt, viser det at det er viktig å følge opp pasientene. Bare ti prosent av pasientene ble henvist til spesialisthelsetjenesten, forteller Vallersnes.
– Nesten alle pasientene som ble henvist til spesialisthelsetjenesten møtte opp. Kun fire prosent ble anbefalt å ta kontakt med fastlegen sin, men av dem gjorde halvparten dette. Blant de øvrige var en fjerdedel av pasientene hos fastlegen den første måneden etter forgiftningen. Dette viser at både henvisning og å anbefale kontakt med fastlege er nyttig, sier han.
Les mer om saken hos Dagens Medisin