Hopp til hovedinnhold


SMS-ordningen kan redde liv, men er utsatt

Døve og hørselshemmede har i dag store vansker med å kontakte nødetatene. Tjenesten som skal bøte på det, er nå utsatt, melder Nordlys (NB krever innlogging).

Bakgrunn: Snart blir det mulig å sende SMS for nødhjelp
Les også:
Trondheim: Chat eller send posisjon til nødmeldetjenesten i Trondheim
Oslo: Pilot på app utviklet av Røde Kors
Stavanger: SMS-livredding ved hjertestans

- Det er sørgelige greier slik det er i dag, sier Jordig Fagerli og Knut Fredrik Nilsen i Døves fylkeslag i Troms.

De vet begge hvordan det er for døve og hørselshemmede å komme i kontakt med nødetatene. Dersom du ikke kan snakke i telefonen, er det vanskelig å ringe 110, 112 eller 113.

Derfor skulle et toårig pilotprosjekt om nød-SMS sjøsettes i desember, men det er nå utsatt.

Mangeårig fanesak

Nyheten møtes av skuffelse blant medlemmene i Norges døveforbund (NDF) og Hørselshemmedes landsforbund (HLF), som begge har vært engasjert i saken.

Må testes grundigere

Det er Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK) som leder pilotprosjektet, som skal foregå ved operasjonssentralen til Nordland politidistrikt i Bodø.

- Målet for piloten, som skal gå over to år, er å opparbeide erfaring med tekstbasert kommunikasjon mellom nødstilte personer og nødmeldetjenesten for å få kunnskapsgrunnlag for å vurdere hvordan en slik tjeneste kan innrettes i fremtiden, forklarer Nina Myren, avdelingsdirektør i DNK, i en e-post til Nordlys.

– Den tekniske løsningen ble i all hovedsak ferdigstilt i 2016 og er klar til å tas i bruk i tråd med de krav som er satt til blant annet opplæring, operative prosedyrer og informasjon. Vi setter stabilitet og sikkerhet foran alt annet når det gjelder tjenester som berører nødmeldetjenesten. Det var planlagt lansering før jul, men man ble enig om å utsette til første kvartal 2017 for å utføre ytterligere og grundigere testing av løsningen, skriver hun videre.

Les mer om saken hos Nordlys (bak betalingsmur)