Hopp til hovedinnhold


Høy smertetoleranse kan skjule symptomer på hjerteinfarkt

Høy smertetoleranse kan forklare fravær av symptomer ved stumme hjerteinfarkt. Stumme hjerteinfarkt er et skjult folkehelseproblem som utgjør en større del av kvinners hjertesykdom sammenlignet med menn, skriver Forskning.no.

Hvert år opplever cirka 15 000 mennesker i Norge et akutt, klassisk hjerteinfarkt med brystsmerter. Sannsynligvis rammes en nesten like stor gruppe av stumme hjerteinfarkt i tillegg.
Et stumt hjerteinfarkt gir like stor risiko for framtidig hjertesykdom og død som et klassisk hjerteinfarkt med brystsmerter, men denne pasientgruppen tar enten ikke kontakt med lege, eller de får ikke riktig diagnose, og de går dermed glipp av mulig livreddende behandling.
Stumme hjerteinfarkt er et skjult folkehelseproblem som utgjør en større del av kvinners hjertesykdom.
De fleste forbinder hjerteinfarkt med sterke brystsmerter og akutt medisinsk behandling. Det de færreste vet, er at mange har gjennomgått et hjerteinfarkt uten å vite det.
Det er ikke kjent hvorfor noen opplever hjerteinfarkt med få eller ingen symptomer, såkalte stumme infarkt.

Smertetestet mange tusen personer

– Selv tilhører jeg en forskningsgruppe som jobber med å forstå stumme infarkt bedre. Vi er tilknyttet Universitetet i Tromsø, Universitetssykehuset Nord-Norge, Folkehelseinstituttet og Oslo universitetssykehus, og nylig publiserte vi en studie der vi sammenlignet smertetoleranse hos personer som har hatt klassiske og stumme hjerteinfarkt, skriver Andrea Milde Øhrn, lege og doktorgradsstudent på Forskning.no.
De har brukt data fra Tromsøundersøkelsen for å undersøke dette. 4 849 personer ble undersøkt med både elektrokardiografi (EKG) og en smertetest som undersøker smerte ved å putte en hånd ned i et kaldtvannsbad.
Ved hjelp av EKG kan du se at noen har hatt et infarkt etter at det har skjedd. De som hadde tegn til tidligere infarkt på EKG, men ingen registrert diagnose i sykehusjournaler, ble definert som stumme infarkter.
– Jo lengre deltakerne holdt ut smertene ved kaldtvannsbadet, jo høyere toleranse for smerte hadde de. Så undersøkte vi hvor lenge de med stumme infarkt holdt ut smertetesten sammenlignet med de med klassiske infarkt.

Tåler smerte bedre

Forskerne fant at personer med stumme infarkt har høyere toleranse for smerte enn de som har gjennomgått et klassisk infarkt.
– Ingen har tidligere undersøkt dette, og våre funn kan delvis forklare hvorfor noen opplever stumme infarkter.
Mange har en oppfatning av hvor mye smerte de tåler, men siden dette er vanskelig å måle objektivt, er dette ofte noe leger ikke legger vekt på når de skal hjelpe pasienter.
– Vår studie viser at dette er noe man ikke må overse. Dersom du har høy smertetoleranse kan faktisk symptomer på hjerteinfarkt maskeres, slik at du ikke får rett diagnose og behandling!
Les mer om saken hos Forskning.no