Hopp til hovedinnhold


Ny forskning: Warfarin gir høyere dødelighet enn NOAK

De første som treffer pasienter med alvorlig skade bør avklare om pasienter bruker koagulasjonshemmende medikament, og hvilke, skriver Nasjonal kompetansetjeneste for traumatologi (NKT Traume).

Med om lag to prosent av hele befolkningen i antikoagulasjonsbehandling – i tillegg til alle som tar blodplatehemmere som acetylsalicylsyre (Albyl-E, Dispril), klopidogrel (Plavix) og dipyridamol (Persantin), rundt 8 prosent av hele befolkningen – er det mange som har risiko for økt blødning etter skader.
Hvis man har innoperert kunstige hjerteklaffer eller har hjerterytmeforstyrrelse (atrieflimmer/-flutter) står de fleste enten på warfarin (Marevan) eller på ett av de nye direktevirkende medikamenter (non-vitamin K-avhengige orale antikoagulantia NOAK), som dabigatran, apixaban, rivaroxaban og flere andre. Felles for dem er at de er enklere å dosere enn warfarin, men også at de er vanskeligere å reversere dersom pasienten får blødning.
Vanskelig å kontrollere blødninger
En alvorlig skade hos en pasient i koagulasjonhemmende behandling øker risiko, fordi det blir vanskeligere å kontrollere blødning og oppnå hemostase. Det finnes foreløpig bare antidot mot dabigatran, og indirekte antidot mot warfarin, i tillegg til muligheten for å reversere virkningen av warfarin med plasma.
To helt nye studier fra samme senter i Hartford, Connecticut har sett på risiko hos pasienter i henholdsvis warfarin- og NOAK-behandling. Begge studier er pasienter fra et level II traumesenter.
Studieperioden var fra juni 2011 til september 2015. Utfallsmålene var dødelighet, operasjoner for intrakranielle blødninger og antall transfusjoner for pasienter med stumpe skader utenom hodeskader, og hvor mange som ble utskrevet til sykehjem.
Høyere dødelighet og flere på sykehjem i Warfarin-gruppa
Artikkelen i Journal of Trauma and Acute Care Surgery så på intrakranielle blødninger etter stumpe skader. Studien inkluderer 162 pasienter. 61 fikk NOAK og 101 fikk warfarin.
Resultatene viste at for gruppen på Marevan (warfarin) var mortaliteten 21 prosent, mot 5 prosent i NOAK-gruppen. I warfaringruppen ble 27 prosent operert mot 8 prosent i NOAK-gruppen, og 40 prosent i warfaringruppen ble utskrevet til sykehjem mot 28 prosent i NOAK-gruppen.
Den andre artikkel i Injury så på stumpe skader unntatt hodeskader. Studien inkluderte 114 pasienter. 36 sto på NOAK og 78 sto på warfarin. I denne studien døde 30 prosent i warfaringruppen, mot 8 prosent i NOAK-gruppen. Antall blodtransfusjoner var i gjennomsnitt 7 i warfaringruppen mot 3 i NOAK-gruppen. Av de som overlevde ble 40 prosent i warfaringruppen og 33 prosent i NOAK-gruppen utskrevet til sykehjem, den eneste forskjell som ikke var statistisk signifikant.
Traumealarm ved antikoagulasjonsmedikamenter
Antikoagulasjon er et tilleggskriterium for å identifisere alvorlig skade og å utløse traumealarm i den nye traumeplanen. Studiene her viser at det er med god grunn.
Les hele artikkelen hos NKT Traume