Nord universitet starter bachelor paramedic-utdanning

Nord universitet starter opp en ny bachelorutdanning i prehospitalt arbeid – paramedic rettet mot nåværende og framtidig ambulansepersonell i Namsos og Bodø, forteller de i en pressemelding.

Fra kriseøvelse. Foto: Nord universitet

Fra kriseøvelse. Foto: Nord universitet

Etter planen blir oppstarten neste studieår fra 2017-2018.

Bjørn Faldnes og dekan Bodil Svensgård. Foto: Nord universitet

Bjørn Faldnes og dekan Bodil Svensgård. Foto: Nord universitet

– Dette er en gledens dag for distrikts-Norge. Selv om vi vil rekruttere nasjonalt, så skal vår utdanning  ha et ekstra blikk på kjente forhold i distriktene, eksempelvis lange transporter til sykehus og legevakt, sier dekan Bodil Svendsgård ved Fakultet for sykepleie og helsevitenskap.

Bachelorutdanning i prehospitalt arbeid blir oppretta som et treårig fulltidsstudium i Namsos, og som et fireårig deltidsstudium i Bodø.

Det etableres 60 studieplasser, fordelt med 30 på hvert av studiestedene. Studiet er nett- og samlingsbasert.

Studieplanen er utviklet i tett samarbeid med spesialisthelsetjenesten i Helse Nord og Helse Midt.

Guri Bitnes Wiik. Foto: Nord universitet

Guri Bitnes Wiik. Foto: Nord universitet

De ansvarlige for studieprogrammet er Guri Bitnes Wiik i Namsos og Bjørn Faldaas i Bodø.

Bjørn Faldaas sier studiet omfatter teoretisk undervisning, men også tre praksisperioder på til sammen 27 uker i løpet av studietiden.

De fleste ambulansepersonell i aktiv tjeneste har fagbrev fra videregående skole.

Nå får de en etterspurt mulighet til å ta universitets-utdanning innenfor sitt fagfelt og til å søke på ulike relevante masterstudier, står det i pressemeldingen.

– En bachelor i prehospitalt arbeid vil også rekruttere direkte fra videregående skole, opplyser Svendsgård.

Print Friendly, PDF & Email

12 Comments

 1. Kan ikke folk uten fagbrev ta dette studiet? Altså folk som kun har generell studiekompetanse?
  Hilsen spent mann (23)som kun har generell studiekompetanse

 2. Joda, det kreves kun generell studiekompetanse, så det er bare å søke til våren!
  Mvh Live, redaktør Ambulanseforum

 3. Blir det en alternativ utdanningsvei for og kunne jobbe på ambulanse og autorisasjon for yrket, i forhold til vidregående utdanning med tilhørende læringetid? Eller skal den ordinære utdanningen på sikt fjernes?

 4. Ja, i lang tid framover vil bachelorutdanningen ganske sikkert være en alternativ utdanningsvei. De fleste utredninger sier at ambulansefaget på videregående og læretid er grunnmuren, og det er ingen planer om å legge det ned. Om dette blir en ren bachelorutdanning, så ligger dette mest sannsynlig langt fram i tid. Rekrutteringsmessig trenger man begge deler visstnok. Men bare tiden vil vise fasiten på spørsmålet ditt.

  Mvh Live, redaktør Ambulanseforum

 5. Rimfakse says:

  Hei,

  Jeg er utdannet sykepleier, men har alltid ønsket å jobbe i ambulansen. Forsøkt å få hospitering i Trondheim, men det var nærmest umulig. Virket som eneste muligjet var å ta vk1 og vk2 ambulansefag, men da faller jeg nokså mye ned i lønn etter endt utdanning. Er det hensiktsmessig å ta bachlor i ambulanse, eller fins det andre muligheter for meg som sykepleier å komme inn i ambulansen enn å begynne på vgs?

 6. Hei,

  Det er mange med sykepleierutdanning i bunnen som jobber i ambulansetjenester rundt omkring, men det krever at de har tilegnet seg mer akuttmedisinsk kunnskap enn det du får på en bachelorutdanning i sykepleie. En inngang er å prøve å skaffe seg vikarkurs for ambulansetjenesten. De fleste tjenester er avhengige av vikarer om somrene, og kjører derfor vikarkurs god tid i forkant. Det går også an å ta visse kurs som AMLS, PHTLS, PLS og AHLR for å vise at man mener alvor. Og det går an å ta tverrfaglig eksamen VK2 i ambulansefag som privatist. Hvis du bestemmer deg for å ta en bachelor, så medfører en sykepleierutdanning at du slipper å ta tilsvarende moduler som de du allerede har fra sykepleien. Hvis dette er det du virkelig vil og mener at du egner deg best til, så ville jeg forhørt meg med den aktuelle tjenesten hva som skal til av kurs for å komme i betraktning som vikar. Får du prøvd deg som vikar finner du fort ut om yrket er noe som passer for deg. Lykke til! Mvh Live, red. AF

 7. Edvard Holt says:

  Hei!

  Tenker å søke paramedic til våren, men ble litt overrasket over at karakterkravet gikk fra 3.8 i 2015 til 4.3 i år. Har selv 4.4, noe jeg er usikker på om vil holde til våren. I tillegg har jeg skjønt at det vil gå ned fra 60 til 40 plasser, som ikke gjør det enklere… Men vil det da være naturlig at tilbudet i Namsos/Bodø vil avlaste antall søkere til Oslo/Akershus? Selv ønsker jeg heller å studere i Oslo enn i Namsos. Skjønner at det er nærmest umulig å forutse etterspørselen osv., men om dere har en viss anelse..? :)

 8. Det er vanskelig å vite søkermasse og snitt på forhånd. Antakelig vil jo tilbudet i Bodø og Namsos avlaste noe. Studieplassene gis ikke bare på grunnlag av karaktersnittet heller, man må også gjennom fysisk test og intervju i forkant, så god form og riktig motivasjon teller også. Dessuten er det faktisk en liten fordel å være gutt: Fordi ambulansefaget har vært lagt til videregående skoles helse- og sosiallinje er det flere unge jenter enn gutter med lærlingplass og da etter hvert jobb i ambulansetjenesten, så guttene kjønnskvoteres en del steder for å få en balanse.
  Så det er bare å søke! Lykke til! :) Mvh Live, AF red

 9. Therese Bøkeid says:

  Hei!
  Så flott det muligens blir bachlor! :)

  Det er litt uklart for meg hva man i praksis sitter igjen med utover muligheter for master etter studie.
  Dersom man ikke fra tidligere har fagbrev, vil dette gi deg det?
  Vet noen om dette vil kvalifisere for eksempelvis opptak innen luftambulanse/redningshelikoptertjenesten (nasjonal standard for redningsmenn) på lik linje med sykepleie og ambulansefag?

  Mvh Therese Bøkeid

 10. Hei,

  Jeg har fagbrev i ambulansefaget, og er da selvfølgelig interessert i Bachelor graden som nå kommer.
  Vet dere noe om hva som kan avskrives på utdanningen for oss med fagbrev?
  Har fagbrev, AMLS, PHTLS, Farmakologi, Førerkort Kode 160 og C1, 3 års arbeidserfaring fra tjenesten.

 11. Hei igjen Simen,

  Jeg ville ha tatt kontakt med Høgskolen i Oslo og Akershus for å høre hvordan de har praktisert avskriving. De har flere studenter som har fagbrev og som også har jobbet en stund. Jeg sender forresten en forespørsel selv også – det er trolig flere som lurer og som kanskje leser denne tråden. Kommer tilbake med det!

  Mvh Live, redaktør Ambulanseforum

 12. Her er svar fra Høgskolen i Oslo og Akershus, hva man får avskrevet og ikke om man er ambulansearbeider fra før og ønsker å ta bachelor:

  En autorisert ambulansearbeider som blir tatt opp ved Bachelor utdanning i prehospitalt arbeid – Paramedic får, per i dag, innvilget fritak fra følgende:
  Observasjonspraksis i ambulansetjenesten
  Første kliniske praksisperiode (3 måneder)
  Utrykningsopplæringen (3 uker)

  Andre fritak fra de ulike fagemnene vurderes individuelt og krever at studenten har tilsvarende antall studiepoeng for det emnet han/hun krever fritak fra. I tillegg til at studenten må kunne vise til at han/hun har tilstrekkelig antall studiepoeng f.eks innen farmakologi (10 studiepoeng er påkrevd på HIOA), må studenten også kunne vise til at innholdet i faget han/hun har hatt tilsvarer innholdet i det emnet han/hun søker fritak fra.

  Kort oppsummert vil ikke AMLS kurs være tilstrekkelig for å få fritak fra akuttmedisinsk emne, fordi dette emnet er på 20 studiepoeng og er betydelig mer omfattende.

  PHTLS kurs er heller ikke tilstrekkelig for fritak fra traumatologiemnet emnet, fordi traumeemnet er mer omfattende.

  Mvh Live, redaktør Ambulanseforum

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.