Hopp til hovedinnhold


Hva skjer når overdosen blir for sterk for overdosemedisinene?

USA og Canada opplever en epidemi av fentanyl og carfentanil-overdoser hvor de vanlige dosene med Naloxone må flerdobles for å fungere. Hvordan kan vi forberede oss på noe lignende i Norge? 

Artikkel oversatt fra Vice.com: 
British Columbia Centre for Disease Control (BCCDC) sin leder forteller at overdosedødsfallene har økt med 75 prosent dette året, og at 62 prosent involverer fentanyl. Noen av disse dødsfallene burde vært unngått, ifølge Bronwyn Barter, lederen for Ambulance Paramedics i BC.
Nylig hadde de en «tragisk» uke på intensivenheten på St. Pauls Hospital i Vancouver. Ifølge Dr. Del Dorscheid befinner de seg i episenteret av Vancouvers fentanylkrise. Intensivenheten oversvømmes av pasienter som har hatt respirasjonsstans etter overdoser - noen ganger uten å vite at de har tatt fentanyl blandet med andre stoff som kokain og heroin.
Mange blir hjerneskadd selv om venner har gitt dem naloxone. Mange får naloxone, men ikke hjerte-lungeredning (HLR). «Fentanyl er høypotent og du får kanskje ikke reversert med naloxone», sier Dorcheid. Folk stoler på at det vil virke, men noen ganger gjør det ikke det.
I Toronto har de instruert befolkningen til å gi HLR om ikke naloxone virker.
I Akron, en liten by i Ohio, har Dr. Lisa Kohler sett over 50 dø av carfentanil siden juli. Politiinspektør Rick Edwards forteller at hans betjenter har gitt fire til åtte doser med naloxone før de har fått noen respons.

«Hver dag starter ambulansepersonellet HLR på noen som har tomme naloxone-beholdere liggende ved siden av. Folk gir naloxone og så går de sin vei, forteller Bronwyn Barter.

Problemet, ifølge Akron-områdets brannsjef Joseph Natko, er at bystanders ofte ikke ønsker å bli involvert. Undersøkelser viser at folk ikke har lyst til å gi innblåsinger, selv om naloxone-ustyret også har innblåsingsbeskyttelse. Derfor ønsker helsepersonell mer fokus på at kompresjoner er svært viktig, og i mange tilfeller gjør at det dras inn luft slik at innblåsinger ikke er nødvendig.

Les mer om saken hos Vice