Ambulanseforum nr. 4 2016 – hvem hjelper hjelperen?

Årets konferansenummer setter kjennetegn på mishandling, omsorgssvikt og overgrep på barn på dagsordenen. Et annet viktig tema er hvordan vi skal ta vare på oss selv – for hvem kan hjelpe hjelperen? I artikkelen «Et uventet mareritt» forteller paramedic/brannmann Benjamin Vernon om hvordan det er å komme tilbake etter å ha blitt knivstukket på oppdrag.

1000-px-af_nr4_16_forsideØnsker du å abonnere? Sjekk her!

Her er sakene i dette nummeret:

Leder

Vi ønsker Fagforbundets medlemmer velkommen som lesere.

Øyeblikket

Bildet av Omran (3) dekket av støv, skitt og blod i en ambulanse i Aleppo i august gikk verden over.

Debatt

Nettverket av faglærere på ambulansefaget ser en rekke utfordringer med nytt forslag til opplæringsmodell, og ønsker å få belyst flere modeller før endelig vedtak.

Suksess i Alta

Alta har drevet med regelmessig tverrfaglig teamtrening i ni år. I vår fikk de Legeforeningens kvalitetspris.

Etterlyser klare krav til legevaktleger

Overlege for legevakten i Asker og Bærum mener at legevaktleger bør ha mer tydelige kompetansekrav. I legevaktbilen foretrekker han leger med høy kompetanse og erfaring i akuttmedisin.

Skader og dødsfall hos barn

35 barn under fire år dør plutselig og uventet i Norge hvert år. Mellom 8 og 10 dødsfall skyldes omsorgssvikt eller mishandling, ifølge Folkehelseinstuttet. Som helsepersonell har man en forpliktelse til å tenke det utenkelige når man får en dårlig magefølelse.

Slutt på endotrakeal intubering?

Minimum 200 endotrakeale intubasjoner som grunntrening, regnes som godt nok for å gjøre denne prosedyren prehospitalt, ifølge en artikkel i Acta Anasthesiologica.

Kronikern

For mange år siden diskuterte ambulansemiljøet om ambulansetjenesten burde ha sterkere bånd til brannvesenet. Bergen Brannvesen ble løftet frem som en god modell. De drev ambulansetjenesten i Bergen i en årrekke.

Portrettet

Portrettet i midten er en sterk fortelling om hvordan det er å gjenopplive sitt eget barn, og hvorfor norsk helsevesen ikke er bra nok på pasientsikkerhet.

Helsedirektoratets hjørne

I et felles rundskriv fra Helsedirektoratet og Politidirektoratet beskrives det i hvilke situasjoner politiet kan be om bistand fra helsetjenesten, og hvem de skal kontakte for transport av polititjenestemenn i ambulansefartøy for å løse politioppdrag.

Noe å lære av

Ingen skader vel en som skal hjelpe? Paramedic Benjamin Vernon forteller om vanskelighetene med å overvinne posttraumatisk stresslidelse etter han ble overfalt og knivstukket på jobb.

Ny spalte!

Anne Kristine Bergem skal skrive en spalte i hvert nummer av Ambulanseforum framover. Bergem er lege med spesialisering i psykiatri, forfatter og har en mastergrad i ledelse. Hun har erfaring både fra klinisk arbeid og helseledelse. De siste årene har hun arbeidet med undervisning om temaer knyttet til psykiske lidelser, psykisk helse og kommunikasjon opp mot akutte og prehospitale tjenester. Denne gangen er temaet «den sårede hjelper».

Forskning

Kun halvparten av NSTEMI- pasienter får ASA, viser en undersøkelse i Sør-Trøndelag. Forskning har vist at acetylsalisylsyre (ASA) reduserer dødeligheten.

Test deg selv

Kan du skjelettanatomi? Test deg selv med en quiz her.

Ambulansemesterskap 2016

Ti lag. Sju kasuistikker. Nerver. Venting. Action. Intens konsentrasjon i gjennomføringene. Og masse moro. Bli med på Norges første ambulansemesterskap.

 

 

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.