Hopp til hovedinnhold


Hårreisende at legevakten slettet lydlogg

Advokat Ulf Egil Hansen fra Tromsø ble så provosert da han hørte telefonsamtalen mellom ei venninne og legevakten at han sendte inn klage til tilsynsmyndighetene. Han synes det er hårreisende at legevakten har slettet lydloggen, melder NRK Østfold.
– Hvis det er slik at lydloggen slettes etter kort tid, er jo hele vitsen med en lydlogg borte. Poenget med en lydlogg er jo at man skal kunne gå tilbake og høre hva som skjedde i en spesiell situasjon, i en stresset situasjon, og høre hvordan dette ble taklet, sier advokaten.
Hansen har klaget inn Fredrikstad og Hvaler legevakt etter en hendelse som skjedde i juli da han var på besøk hos venner i Østfold. Venninnen hadde fått medisiner mot smerter i kroppen, men smertene ble så voldsomme at det var behov for å ringe etter hjelp.

Rystet over telefonsamtalen

De fikk ikke den tilbakemeldingen de hadde forventet.
– Jeg overhørte at hun sa at hun var i så dårlig forfatning at hun ikke klarte å gå til toalettet. Da svarte vedkommende at hun fikk legge seg ved siden av toalettet, hevder Hansen.
Han klarte til slutt ikke bare stå og høre på dette, så han grep telefonen.
– Da jeg så at tårene begynte å renne på grunn av ting som ble sagt, overtok jeg samtalen. Jeg hadde noen minutters samtale med den ansatte hos legevakten. Det var en ubehagelig samtale, så jeg gjorde det klart der og da at jeg kom til å sende inn en klage til Fylkesmannen, sier han.
Etter en stund ble de ringt tilbake av ambulansetjenesten som rykket ut og brakte kvinnen til sykehuset. Kvinnen har det fint i dag, men Hansen sier at de sitter igjen med en ekkel følelse av hvordan man kan bli møtt av helsepersonell i en sårbar situasjon.

Lydloggen er slettet

Fylkesmannen har opprettet tilsynssak etter hendelsen, og har sendt purringer til legevakten om å sende lydloggen. Men opptaket av telefonsamtalen finnes ikke mer, opplyser virksomhetsleder for Medisinske Tjenester, Guro Steine Letting.

Tillit til pasienter og pårørende

Virksomhetslederen ønsker ikke å kommentere selve saken, men sier at de jobber kontinuerlig med å forbedre kommunikasjonen med pasienter og pårørende.
Hun sier at selv om lydloggene ikke finnes noe mer, tror de på pasientens beskrivelse av hendelsen. Nå ønsker hun å beklage.
Les hele saken på NRK Østfold