Hopp til hovedinnhold


Helsepersonell blant de mest utsatte for vold på jobb

Ansatte i helse- og sosialtjenestene, er den yrkesgruppen med flest rapporteringer om påført voldsskade i statistikk for arbeidsulykker, ifølge Dagens Medisin.
Hele 70 prosent av innrapporterte hendelser med påført voldsskade som ble rapportert inn til NAV i fjor kom fra ansatte i helse- og sosialtjenesten. Dette omfatter blant annet spesialisthelsetjenesten, psykisk helsevern og kommunale helse- og omsorgstjenester.
Totalt ble det rapportert om 688 tilfeller av påført voldsskade fra disse sektorene, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).
Kjersti Alsaker, førsteamanuensis ved Høgskolen i Bergen og forsker ved Uni Research Health, Universitetet i Bergen, er godt kjent med voldsproblematikken i helsevesenet. Hun er medforfatter av flere studier fra legevakt og helsepersonells møte med aggressive og voldelige pasienter.
– Vi vet at leger og sykepleiere opplever mye vold. En studie av førsteforfatter Torill Skibeli Joa og Tone Morken publisert i 2012 fant at 78 prosent av ansatte ved legevakt hadde vært utsatt for verbal vold, 44 prosent rapporterte om trusler, 13 prosent var blitt utsatt for fysisk vold, og 9 prosent hadde opplevd seksuell trakassering i løpet av de siste 12 månedene, sier Kjersti Alsaker til Dagens Medisin.
Potensial for forebygging
Alsaker er medforfatter av to nyere studier, med Tone Morken som førsteforfatter og Ingrid H. Johansen som medforfatter. Begge studiene er publisert i BMC Family Practice, en i fjor, og den nyeste i mai i år.
Det er kvalitative studier med intervjuer av 22 leger og 15 sykepleiere som har opplevd situasjoner med vold eller aggresjon som ansatt på legevakt.
Les mer om saken hos Dagens Medisin