Hopp til hovedinnhold


Ny hjertevaskemaskin skal redde liv

Flere pasienter vil trolig få hjertetransplantasjon i fremtiden med en ny teknologi hvor organer blir vasket, ifølge Danmarks Radio.
På Rigshospitalet i Danmark har man begynt å vaske lunger for å foreta flere lungetransplantasjoner.
Nå arbeider legene med å kunne vaske hjerter til neste år.
- Prinsippet er at hjertet blir lagt i en transportkasse med et lokk, og at blodet blir pumpet inn i hovedpulsåren, hvorfra det går ned i hjertekranspulsåren og ut igjen, forteller Peter Skov Olsen, som er klinikksjef og overlege på Rigshospitalet.
- På den måten kan man transportere og oppbevare hjertet ved 36-37 grader i foreløpig 5-6 timer. Man kan kjøre rundt med kassen i en ambulande eller sågar i et fly.
Uten vaskemaskinen kan hjertet være utenfor kroppen i høyst fire timer. Med hjertevaskemaskinen vil man antakelig fordoble tiden fra et hjerte blir tatt ut, til det skal transplanteres inn i en ny pasient.
- Fordelen ved prosedyren er at man kan ta hjerter ut av donorer som man ikke tidligere ville ha brukt. Man kan vurdere dem. Man kan se på hjertet hvordan det fungerer. Man kan ta blodprøver, sier Peter Skov Olsen.
Dermed økes antallet pasienter som kan få en hjertetransplantasjon.
Over 400 dansker står på venteliste for å få en transplantasjon av et hjerte, nyrer, lever eller lunge. Det er særlig mangel på hjerter.
Les mer om saken hos Danmarks Radio