Hopp til hovedinnhold


Færre komplikasjoner etter slag

Risikoen for komplikasjoner etter hjerneslag gikk ned med 36 prosent på ti år, ifølge Dagens Medisin.

Det viser en ny norsk studie som har sammenlignet risikoen for komplikasjoner den første uken etter hjerneslag i 2013 med risikoen i 2003.
– Det finnes oss bekjent ingen andre systematiske studer som har gjort en slik sammenligning av risiko før og nå, sier førsteforfatter Martina Reiten Bovim ved NTNU.
Studien er publisert i BMC Neurology.
Færre hjerteinfarkt
Komplikasjonene progredierende hjerneslag (forverring av symptomer ved slag) og hjerteinfarkt forekom signifikant mer sjeldent i 2013 enn i 2003, mens forekomsten av andre komplikasjoner var uendret.
Alvorlighetsgraden av slaget klassifiseres ved hjelp av ulike skalaer.
– Reduksjonen i komplikasjoner skyldes hovedsakelig en reduksjon hos gruppen med moderate hjerneslag, sier Reiten Bovim.
Stor nedgang
De med moderate slag har ofte klare slagsymptomer som medfører en tydelig funksjonsreduksjon, som språkvansker og lammelser, men som ikke fører til at pasienten er helt hjelpetrengende.
– Blant de som ble klassifisert med moderate hjerneslag var det 74 prosent som hadde en eller flere komplikasjoner i gruppen fra 2003, mens 45 prosent hadde en eller flere komplikasjoner i gruppen fra 2013, sier hun.
Mer kontinuerlig overvåkning
Dette er en observasjonsstudie, og forskerne kan derfor ikke si noe sikkert om årsaken til endringen.
– Men en viktig endring som vi vet har skjedd i løpet av disse årene er at det har blitt en mer kontinuerlig overvåkning av pasientene, særlig det første døgnet. Da skal pasientene observeres med kontinuerlig blodtrykk- og pulsmåling, oksygenmetning i blod og hjerteaktivitet, sier Reiten Bovim.
Les mer om saken hos Dagens Medisin