Hopp til hovedinnhold


Operasjonsleder i politiet: I kriser må vi leie helikopter av private

Justisminister Anders Anundsen (Frp) skryter av bedre helikopterkapasitet i politiet, men operasjonsleder Charles Bøgild i Sør-Vest politidistrikt merker ikke noe til det, skriver VG.
Politiet har i dag bare to politihelikoptre, som begge står i Oslo. Politidistriktene rundt om i landet er derfor henvist til å benytte seg av Forsvarets helikoptre og redningshelikoptre ved behov.
Ifølge operasjonsleder Charles Bøgild i Sør-Vest politidistrikt, er ikke det reelle alternativ for politiet utenfor det sentrale østlandsområdet:
– Har vi et akutt tilfelle der vi har behov for å forflytte egne mannskaper med helikoptertransport, må vi kontakte sivile selskaper for å høre om det er mulig for dem å skaffe helikopter til oss, sier Bøgild.
Anundsen viser til at regjeringen nylig har inngått en ny avtale med AMK, slik at politiet nå skal kunne bruke sivile ambulansefartøy som supplement.
– Vi har også et avklart forhold med redningshelikoptrene, tre nye helikopteravtaler med kystverkets lufttjeneste, vi har kjøpt inn 16 nye redningshelikoptre og vi har en god avtale med Forsvaret om bruk av deres ressurser på Rygge og i Bardufoss.
Operasjonsleder Bøgild mener svarene fra justisministeren vitner om at politikerne har en annen virkelighetsforståelse enn hva politiet har, og etterlyser klarhet.
Visepolitimester Gøril Våland i Sør-Vest politidistrikt opplyser overfor VG at hun ved et eventuelt økt budsjett, heller ville ha rustet opp den generelle beredskapen i distriktet.
– Bøgild har gode kunnskaper om helikoptre og hvilke muligheter disse har, men helikopterberedskapen kan ikke løse alle situasjoner og alle utfordringer. Politidistriktet ville hatt større gevinst av å øke antall politioperativt personell, antall kjøretøy, båter og annet operativt utstyr, sier Våland.
Les mer om saken hos VG