Hopp til hovedinnhold


Lege er overrasket over det høye antallet av fylleanrop til 112

DANMARK: Alkohol og andre rusmidler er en hyppig årsak til at man ringer 112. Det har negative konsekvenser for andre pasienter, forklarer forsker bak en ny studie til Politiken.

Unge drikker, og de drikker mye. Faktisk er unges omgang med rusmidler så markant at hvert femte nødsamtale til akuttberedskaben i Region Hovedstaden skyldes uhensiktsmessig bruk av rusmidler.
I over halvparten av tilfellene dreier det seg om alkohol. Det viser en analyse foretatt av alle oppkall til 112 i hovedstadsområdet i 2015.
– Det kom som en overraskelse, sier lege og ph.d.- student ved Den Præhospitale Virksomhed i Region Hovedstaden Thea Palsgaard Møller, som står bak undersøkelsen.
– Det kan si noe om at man enten ikke vet hvordan man skal håndtere alkohol, eller at man ikke vet hvordan man skal passe på hverandre.

Andre pasienter nedprioriteres

Man har identifisert alderen på 3440 pasienter som i løpet av det siste året har ringt 112 med rusmiddelrelaterte problemer. Her gjaldt 980 av oppkallene unge mellom 15 og 25 år. Men ifølge Thea Palsgaard Møller kan tallet være høyere.
– I mange av de tilfellene der det ringes til 112 har man ikke mulighet for å få opplyst alderen fordi man ikke kan få cpr-nummeret. Så i prinsippet kan det være mange flere, sier hun.

Les mer om saken hos Politiken