Hopp til hovedinnhold


Studie om akuttmedisinsk teamtrening

Akuttmedisinsk teamtrening i Alta ble fulgt av et tverrfaglig forskerteam i over tre år. Slik trening bygger pasientsikkerhetskultur, ifølge Nasjonalt senter for distriktsmedisin.
Studien antyder at å trene på egen arbeidsplass, i en fleksibel modell tilpasset stedets behov og deltagerne selv, er egnet til å bygge en pasientsikkerhetskultur.
Les studien her: Primary care emergency team training in situ means learning in real context  av Brandstorp H, Halvorsen PA, Sterud B, Haugland B, Kirkengen AL
Utfordrende, månedlige akuttmedisinske treninger på egen arbeidsplass, som inkluderer en teorigjennomgang, to realistiske simuleringer og debrifinger og som blir organisert av lokalt helsepersonell, fasiliterer mange typer læring.
I løpet av treningsdagene og i senere fokusgrupper diskuterte de lokale deltagerne mange ulike tema som gir læring i et sosiokulturelt perspektiv. De diskuterte også tema som er sentrale i en pasientsikkerhetskultur.
Treningsmodellens fleksible struktur speiler kompleksiteten i akuttmedisin og realismen i teamtreningsøktene. I tillegg gir modellen rom for deltagernes egen ansvarlighet, deres prioriteringer og vilje til endring.
Deltagerne viste en gjennomgående og konsistent motivasjon til å styrke både pasientens sikkerhet og egensikkerheten. De er alle del av det samme lokalsamfunnet og har opprettholdt disse treningene uavbrutt siden 2007.
Vi anbefaler en bredere spredning av slik lokal trening i samhandling. Mulige effekter kan være forbedringsarbeid på ulike nivå, inkludert en bærekraftig pasientsikkerhetskultur.
Les mer om studien hos Nasjonalt senter for distriktsmedisin