Hopp til hovedinnhold


Måtte bære skadet turist i syv timer på grunn av restriksjoner på redningshelikopterets heis

I natt hadde Odda og Tyssedal Røde Kors et av sine mest krevende oppdrag. Mannskapet måtte bære en skadet turist i syv timer ved Trolltunga i Hordaland, ifølge NRK.
Under en test av Sea King i forrige uke ble det oppdaget en feil på vinsjen i redningshelikopteret. Det har ført til at redningsmannskaper inntil videre må bære folk til posisjoner der de kan plukkes opp uten vinsj, eller med andre fartøy.

Turist falt i krevende terreng

- I forbindelse med en test av en heis i forrige uke fikk vi en feilfunksjon som førte til at det var nødvendig å innføre midlertidige prosedyrer for å ivareta personellet. Det innebærer at vi ikke heiser personer over land med mindre det er livsnødvendig eller tidskritisk, sier Oberst Charles Christer Svensson ved luftoperativt inspektorat i Forsvaret til Bergens Tidende, som først omtalte saken.
Det var en tyrkisk turist som hadde vært på Trolltunga som skadet seg i ryggen onsdag kveld i 21.30-tiden. Han var på vei ned da han skled ved en bratt nedstiging kalt Brakufsa.
– Han var veldig uheldig som sklei og skadet seg akkurat der. Det er nesten helt i enden av turstien til Trolltunga. Det partiet er vanskelig med store steiner. Samtidig var det sleipt og gjørmete, sier Fjeldsbø.

Syv timers sammenhengende bæring

Etter melding rykket 10 personer fra Odda og Tyssedal Røde Kors ut.
– På grunn av at stien er så bratt og tung hadde det krevd mye sikring å få hentet pasienten fra skadestedet. På grunn av restriksjonene til Sea King helikoptret bestemte vi oss for å bære ham på båre til toppen hvor det er mulig for helikopteret å lande. Men da vi kom opp kom også tåken og det var ikke lenger mulig for helikopteret å lande. Vi måtte fortsette innover til en anleggsvei. Der kunne en ATV komme til og frakte mannen nedover, sier han.
Den krevende redningsaksjonen tok totalt syv timers sammenhengende bæring i krevende og ulendt terreng. Tre av dem var strake veien oppover.
– Vi er veldig sliten i kveld og har lange armer. Vi var ikke i seng før klokken fem i morges og alle måtte på jobb i dag tidlig. Vi får ikke fri fra jobb for frivillig arbeid, men jeg er stolt over innsatsen til alle og enhver, sier Fjeldsbø til NRK.
Les mer om saken hos NRK