Hopp til hovedinnhold


Skeptisk til monopolsituasjon i luftambulansen

Mads Gilbert frykter konsekvensene når stiftelsen Norsk Luftambulanse AS overtar luftambulansetjenesten i Norge alene, melder NRK Troms.
Bakgrunn: Rent bord for Norsk Luftambulanse - får alle helikopterbasene fra 2018
I dag er det to operatører i ambulansehelikopter-tjenesten i Norge, men fra 1. juni 2018 overtar Norsk Luftambulanse AS hele denne jobben. Selskapet vant nylig anbudet om å drive alle landets 12 luftambulansebaser.
Mads Gilbert, klinikkoverlege ved Akuttmedisinsk klinikk ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), er kritisk til anbudsprosessen.
– Jeg frykter konsekvensene når Norsk Luftambulanse overtar tjenesten. Dette er en trist dag for akuttmedisinen, sier Gilbert.
Han og flere overleger ved sykehus og ambulansebaser i nord sendte en bekymringsmelding til Helse Nord allerede før vedtaket ble kjent i går.

– Det er det billigste, men ikke det beste tilbudet som er valgt. Det er vi svært skuffet over. Dette betyr en nedbygging av akuttberedskapen for befolkningen i Nord-Norge, sier Gilbert til NRK.

Monopolsituasjon

Allerede for 14 dager siden advarte Gilbert mot å gi Norsk Luftambulanse enerett til å drive tjenesten.
– Tidligere har de fire helseforetakene sagt at det skal være minst to operatører på ambulansehelikoptrene. Vi hadde trodd de ville følge dette, men nå blir det en monopolsituasjon. To selskaper på markedet ville gitt større sikkerhet i tilfelle det ene selskapet for eksempel ble rammes av streik, sier han, og legger til:
– I realiteten er dette en storstilt privatisering av ambulansehelikoptertjenesten i Norge. Den mener vi bør være en del av den offentlige helsetjenesten.
Helseforetakenes nasjonale luftambulansetjeneste ANS forhandlet frem kontrakten. Leder Øyvind Juell sier at de også ideelt sett ønsker to operatører i tjenesten.
– Jeg kan være enig i at det er fordeler med å ha to operatører kontra én, sier han. Men Norge skal alt i alt få en bedre luftambulansehelikoptjeneste fra 2018, og det er mange faktorer som gjør at tilbudet blir bedre, sier han.
Les mer om saken hos NRK Troms