Hopp til hovedinnhold


Høie åpnet CT på Ål

Mandag 27. juni var det offisiell åpning av CT-maskinen ved Hallingdal sjukestugu, melder Vestre Viken.
Installasjonen vil gi lokalbefolkningen tilgang til rask diagnostikk og behandling ved akutt hjerneslag.
- Rask diagnostisering er avgjørende for behandlingseffekten for hjerneslagspasienter. Derfor tror jeg det desentraliserte tilbudet her i Hallingdal vil være viktig for pasientene. Dette er et prosjekt det blir spennende å følge med på videre, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.
Maskinen ble tatt i bruk for testkjøring i slutten av mai, og muligheten for å behandle hjerneinfarkt på HSS starter nå i et prøveprosjekt.
- Etter hvert skal CT-tilbudet utvikles videre, slik at flere pasienter slipper lang reisevei for å få utført undersøkelser, sier Carsten Brocker, overlege og medisinsk fagsjef ved Ringerike sykehus.

Rask diagnostikk og behandling

Initiativet er basert på erkjennelsen av at desentralisert og dermed raskere diagnostikk er nøkkelen for rask behandling i områder med stor geografisk avstand til sykehus. For slagpasienter er hvert minutt uten behandling forbundet med tap av hjerneceller.
I prosjektfasen skal pasienter med akutte slagsymptomer i øvre Hallingdal på hverdager mellom 08.00 - 16.00 bringes til Hallingdal sjukestugu for diagnostisk CT, og få trombolysebehandling når det er mulig. Grensen for transport av pasienter til HSS følger legevaktsgrensen som svarer til kommunegrensen mellom Nes og Flå.
Les mer og se bilde hos Vestre Viken