Hopp til hovedinnhold


Et dehydrert barn fikk svært forsinket behandling

Barneklinikken mente at medisin var nok for Milton (1), og at undersøkelse ikke trengtes. Da han til slutt ble sendt til sykehus hadde han alarmerende verdier, ifølge SN.se.

SVERIGE: Det begynte med oppkast og kraftig diare. Barne- og ungdomsavdelingen i Nyköping ble kontaktet av foreldrene, og ble forklart at det kunne være en bivirkning fra antibiotika han hadde fått i forbindelse med en tidligere lungebetennelse.
Milton ble ordinert medisin som skulle dempe kvalmen og diaren. Det fungerte i en dag, forklarer faren.
– Allmenntilstanden ble verre og verre. Han ville ikke spise eller drikke, var sløv og lei seg. Han gikk ned i vekt og øynene sank inn, forteller han.
I klagesaken faren har sendt til Inspektionen för vård och omsorg (IVO) beskriver han hvordan den ene samtalen etter den andre med barneavdelingen avløste hverandre, og hvordan legen fortsatte å ordinere samme medisin, i stedet for å ta ham inn til vurdering.
– Det tærer psykisk. Kona mi drømte om hvordan hun kom til å miste sønnen, sier faren.
Da tilstanden forverret seg ytterligere dro de inn til akuttmottaket på Nykjøping. Der ble det konstatert væskemangel og at han trengte behandling på Mälarsjukhusets barneavdelning i Eskilstuna.
Legen mente at ambulanstransport ikke var aktuelt, ettersom Miltons tilstand ikke ble vurdert som akutt. Foreldrene fikk beskjed om at de kunne kjøre rolig til Mälarsjukhuset.
Da de kom dit ble situasjonen betydelig mer alarmerende, forklarer Peter. Normale verdier på væskenivåene er på mellom -3 och 3 – Miltons verdi lå på -14.
– De hadde ikke en gang tid til å sette bedøvende plaster før de satte drypp. De måtte stikke ham uten det. Det ble en utfordring å sette drypp ettersom blodkarene sprakk på grunn av uttørking.
– De sa "lykkes vi ikke med å sette drypp i foten så må vi stikke i lysken eller halsen. Hadde ikke det fungert måtte de ha borret et hull i kneet.
Så langt gikk det aldri. Dryppet ble satt og i de påfølgende dagene begynte Milton å hente seg inn. Han kunne skrives ut etter noen dager.
Diana Bornstein Welff, virksomhetsleder for barne- og ungdomsklinikken i Sörmland, sier at hun kommer til å følge opp saken.
– Jeg beklager virkelig at denne familien ikke føler at de har fått rett hjelp. Jeg har som rutine at jeg byr inn til særskilte samtaler med pasienter, og det kommer jeg til å gjøre i dette tilfellet, sier hun.
Les mer om saken hos SN.se