Hopp til hovedinnhold


Forsøkte gjentatte ganger å få helikopter

Sunnmørsposten dokumenterer helgen og timene før ti måneder gamle Sebastian døde i påvente av lufttransport til sjukehus.

Ti måneder gamle Sebastian Ødegaard fra Kristiansund døde i februar i fjor. Både før og etter den tragiske hendelsen har helseforetaket fått krass kritikk for å helgestenge barneavdelingen i Kristiansund for å spare anslagsvis fire millioner.
I en foreløpig rapport fra Helsetilsynet kommer det fram at helseforetaket brøt spesialisthelsetjenesteloven da Sebastian ikke ble transportert til sjukehus da han ble akutt dårligere. Barnet fikk heller ikke forsvarlig helsehjelp ved andregangs henvendelse til Kristiansund og omegn legevakt.
Helse Møre og Romsdal hadde ikke forberedt seg godt nok før de helgestengte avdelingen, påpeker Helsetilsynet.
Nødvendige rutiner manglet, nye var ikke kjent, forstått og etterlevd. Behandlingstilbudet til barn som trengte innleggelse på sjukehus var ikke forsvarlig, står det i rapporten.

Nektet innsyn

Helse Møre og Romsdal opplyste 7. april til Sunnmørsposten at lydloggen, både fil og transkribert versjon per i dag er en del av politiets straffesaksdokumenter i en pågående sak, og at det dermed «bare er politiet som har myndighet til å disponere over disse».
Sunnmørsposten henvendte seg til Statens helsetilsyn, og fikk oversendt tekstversjon av lydloggen.
Den viser hendelsesforløpet, hvor luftambulanse gjentatte ganger ikke kan rekvireres, og til slutt blir Sea King rekvirert på forslag fra legevaktslegen. Da var det for sent å redde Sebastians liv.
Les mer om saken hos Sunnmørsposten