Ambulanseforum nr. 2 2016

I dette nummeret får du fagstoff om: Hvordan vi møter kriserammede og hjerneslagforskning.
På dagsorden: INGEN ambulansetjenester når responstidsmålene. Hva synes ambulansesjefene og hovedtillitsvalgte om dette?
Ikke gå glipp av hvordan psykiatriambulansen i Bergen opplevde å bli skutt etter på oppdrag. 1000-px-AF_nr2_16_forside

Ønsker du abonnement? Sjekk her

Leder

Om beundringsverdig håndtering av oppdrag den siste tiden, og politikernes akutte mangel på reelle ambisjoner for norsk bilambulansetjeneste.

Øyeblikket

Det øves på pågående livstruende vold i hele landet, og alle tjenester skal ha vært gjennom kursing innen utgangen av juni. Her er noen smakebiter på hvordan øvingene ser ut.

Norgesmesterskap i akuttmedisin

Den første nasjonale konferansen på åresvis går av stabelen 8.–10. september på Ullensaker Gardermoen. Ti lag fra hele landet inviteres til å konkurrere. Se mer informasjon på EMS Norways nettside eller MELD PÅ ET LAG da vel?! Følg dem på Facebook her.

På dagsorden:

800-px-norgeskart_m_stasjoner_heltsiste!Status 2016 for bakkeambulansen

18 ambulansetjenester. 300 ambulansestasjoner. 528 ambulanser. Ambulanseforum presenterer et nasjonalt kart.

Hvor god er egentlig ambulansetjenesten?

Prehospital akuttmedisin skal styrkes, ifølge helseministeren. Men færre stasjoner og færre biler til å løse flere oppdrag ser ut til å være fasiten for bakkeambulansen. Er det da mulig å nå de anbefalte responstidene?

Loke Gulliksen, ambulansesjef ved Nordlandssykehuset mener at det trengs krav. Erik Hox, hovedtillitsvalgt for Fagforbundet mener at det er feil medisin. Robert Skaar, hovedtillitsvalgt i Helse Bergen har registrert at ventetiden på de grønne turene har gått til himmels etter at ambulansetjenesten i Helse Bergen er pålagt å spare inn ti millioner. Guttorm Brattebø, ambulansesjef i området synes at beredskapen er ganske skarp.

Færre ambulanser – flere oppdrag

På tolv år sank antall bilambulanser i Norge med 81. Samtidig økte oppdragsmengden med over 200.000. Vi har tatt en nærmere titt på SSBs statistikk for ambulansetjenesten.

Skutt etter på oppdrag

Psykiatriambulansen i Helse Bergen dro på et tilsynelatende vanlig psykiatrioppdrag, men endte opp i en skuddsituasjon. Les hvordan teamet på tre opplevde situasjonen.

Akutt hjerne

– Virkeligheten er ikke helt slik vi trodde. Det er det som er gøy med å forske, sier Maren Ranhoff Hov om erfaringene de har gjort etter å ha hatt hjerneslagambulansen i Østfold på hjul i 17 måneder.

Stuntkvinnen

Karianne Holm Aune elsker stunts. Hvert år får hun ambulansekollegene sine til å gjøre ting de absolutt ikke kan.

Slik møter du best pasienter i krise

Hva skal du si og gjøre når du møter pasienter og pårørende som er i dyp krise? Professor Halvor Nordby har både forskning og hverdagshistorier som viser hvor viktig det er å være et medfølende menneske.

Bli best til å bli bedre

Kongen. Helseministeren. Helsedirektøren. Trond Viggo Torgersen. «Alle» synes pasientsikkerhet er så viktig at de møtte opp på «Forbedringssamlingen» i regi av I trygge hender, et pasientsikkerhetsprogram drevet av Helsedirektoratet. Ingen prehospitale var å se. Her ble det blant annet presentert noen interessante undersøkelser som også er relevante for rødkledde helsearbeidere.

Hvordan få tillit etter feil

Fra pasientsikkerhetskonferansen: Stian Westad opplevde alle fødselslegers mareritt. Et barn døde på hans vakt. Han innrømmet straks at det var hans feil.

Helsedirektoratets hjørne

Veileder for helsetjenestens organisering på skadested ved større hendelser er i ferd med å bli ferdigstilt. Den sendes nå ut på høring og høringsfristen er i midten av juni.

Mitt personlige utstyr

Jonas Reisænen (33), ambulansearbeider i Vadsø, forteller hva han har i lommene, hodet, hjertet og hva magefølelsen sier.

Test deg selv i FYSIOLOGI

Her er en lett blanding av luftveier, pust, hjerte og kretsløp. Ta testen her. Lykke til!

Kronikern

Kronikern, en paramedic med lang farstid tar denne gangen fatt i begrepet «akuttmottak på hjul» og «sykehuset hjem til pasienten».

Ny hverdag i helsehuset

Stasjonen som blir presentert denne gangen befinner seg i Fredrikstad. Her klippet ordføreren båndet og administrerende direktør for Sykehuset Østfold sa noen velvalgte ord i desember. Seksjonsleder Fredrik Westmark tar oss med på omvisning.

3 Comments

  1. Pingback: Norgesmesterskap i akuttmedisin - Ambulanseforum

  2. Pingback: Færre ambulanser - flere oppdrag - Ambulanseforum

  3. Pingback: Hva er responstidene i norske ambulansetjenester? - Ambulanseforum

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.