Hopp til hovedinnhold


Etterlyser kunnskap om beltebruk og utstyrssikring for politifolk

Ved Oslo Universitetssykehus får alle som kjører utrykning opplæring i sikkerhetstiltak for bil. Nå vil Geir Engely engasjere polititjenestemenn også, ifølge Politiforum.

Forrige uke skrev Politiforum om Bjørn Jakobsen i Utrykningspolitiet som fikk brudd i ryggen da han kolliderte med beltet fullt av utstyr.Sannsynligvis var det utstyret han hadde bak på belteriggen som forårsaket bruddet, og Jakobsen advarer kollegaer mot å gjøre det samme. Nå hiver også trafikkulykkesgransker Geir Engely seg på og etterlyser kunnskap blant politifolk om farene.
- Å kjøre utrykning er noe av det farligste vi kan holde på med. Derfor er det viktig at både de som leverer og kjører bilene har gjort det de kan for å redusere konsekvensene ved eventuelle ulykker, sier Engely til Politiforum.
Han jobber ved Oslo Universitetssykehus i den Nasjonale Ulykkesgruppen. Sammen med Trond Boye Hansen og Kim Ankersted har Geir Engely sett på alle ulykker med utrykningskjøretøy innenfor helsesektoren siden 2009 gjennom en gruppe i Statens Vegvesen.
Gruppen har spesialisert seg på innvendig granskning. De ser på hva som skjer inne i kjøretøyene under kollisjoner og hvordan skader på mennesker kan forebygges gjennom læring.

Foreslår kurs for politifolk

- På Oslo Universitetssykehus får alle som skal kjøre utrykningskjøretøy et kurs i beltebruk og sittestilling, aktive og passive sikkerhetssystemer i bilen og pasient- og utstyrssikring. Kanskje bør dette være en del av grunnutdanningen i politiet også? spør Engely.
Han mener det er viktig å få på plass tilstrekkelig kompetanse på feltet fordi det kan fungere livreddende i alvorlige ulykker.
- Vi har eksempler der folk har fått større skader på grunn av feil belteføring.

Flere gjorde feil

Morten Østraat ønsket også at Geir Engely besøkte politistasjonen for å fotografere illustrasjonsbilder som viste feil og riktig belteføring. Da Engely var innom, ba han politifolkene sette seg inn i bilene som vanlig.
- Vi så at flere av personene satt med beltet utenpå nødnettradioen på brystkassa eller med beltet utenpå riggen, sier Engely.
Ved en kraftig oppbremsing eller kollisjon, vil radioen bli klemt inn i brystkassa eller utstyr på beltet presses inn i mage eller hofte.
- Det er spesielt viktig at utrykningspersonell som har utstyr inntil kroppen er bevisste på hvor beltet ligger og at dette er tett inntil kroppen, med hoftebeltet helt nede på hoftene og at brystbeltet ligger helt inntil kroppen uten at det er noe i mellom, sier han.
Det samme gjelder tykke jakker. Engely sier disse med fordel kan åpnes slik at beltet kommer helt inntil kroppen eller vernevesten.
Den Nasjonale Ulykkesgruppen har tilbudt seg å reise rundt og kurse polititjenestemenn i utstyrssikring og riktig beltebruk i Oslo-området.
Les mer om saken hos Politiforum